Şalpazarı ilçemizin çeşitli mahalle ve köylerinde bulunan birbirinden değerli tarihi eserlerimiz yok oluyor.
Bizler Şalpazarı Çepnileri olarak asırlara dayanan bir geçmişe, çok zengin bir kültüre sahip bir milletiz ve elimizden geldiği kadarı ile kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Bu kültürü yaşatırken ne yazık ki tarihi eserlerimize sahip çıkamıyoruz.
İlçemizin çekiciliklerinin başında doğal güzellikleri, ormanları, dağları, dereleri, Şelaleri, yaylaları gelmektedir. Bu güzelliklere tarihi yapılarımız ayrı bir renk ve değer katmaktadır.
İlçemizde bulunan tarihi eserlerimiz, Şalpazarı’nın kimliğidir. Tarihimizi sadece tarih kitaplarından okuyarak değil, tarihi eserlerimize ve değerlerimize sahip çıkarak yaşatmalıyız.Tarihini unutan, geçmişini bilmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur.
Daha eskileri olmakla beraber çoğu 18. ve 19. yüzyıllarda yapıldığı bilinen, yöremizdeki irili ufaklı yirmiden fazla ata yadigarı birbirinden değerli tarihi kemer taş köprülerimiz ilgisizlikten harabeye dönmüş durumdadır.
Ulaşım için yapılan yeni beton köprülerin, bazı yerlerde eski taş köprülerin çok yakınına yapılmış olması, bu eserlerin görselliğini kaybetmesine neden olmuştur.

İlçemizde bulunan tarihi kemer köprülerimizin bazıları tescillidir. Diğer köprülerin de tescillerinin yapılarak koruma altına alınması gerekmektedir. İlçemiz ve bağlı bulunduğu mahalle ve köylerinde çok değerli tarihi camiler, kaleler, çeşmeler, değirmenler, konaklar, taş fırınlar, bir çoğumuzun evinin hemen yanıbaşında bulunan tekir (serender) bulunmakta. Bunların tamamına yakını, bakımsızlıktan ve tahrip edildiğinden kaderine terk edilmiş durumdadır.
Yine ilçemizin her köyünde en az bir tane olmak üzere eski su değirmenlerimiz bulunmaktaydı. Günümüzde ekmek ihtiyacımızı çarşıdan, pazardan hazır karşıladığımızdan ve gerek duyulduğunda ise elektrik değirmenler yapılarak su değirmenlerimizin hemen hemen hepsi yok olmakla karşı karşıya kaldı. Trabzon İl Müze Müdürlüğü bünyesine bağlı bulunan bu eserlerin, tüm muhtarları, ilçede ki resmi kurumları, sivil toplum örgütlerinin biaraya gelerek, gerekli girişimleri gerekli makamlara başvurarak bu eserlerin restorasyonları yapılmasını sağlamalıyız ve iyi bir çevre düzenlemesi ile tekrar ilçemize kazandırmalıyız.

 




Tokmakardı Köprüsü:
Trabzon İline bağlı Şalpazarı İlçesinin Güdün Köyü sınırları içinde Güdün deresi üzerinde bulunmaktadır.
Tek gözlü olup Uzunluğu 30 metre genişliği 3.80 metre’dir. İki yandan kaya kütlesi üzerine oturtulmuş köprünün kemer kısmı düzgün kesme taştan yapılmış köşe dolguları moloz taştandır.
Köprünün iki yanındaki korkuluk taşları yer yer dökülmüştür. 18.11.1997
tarihli Koruma kurulu kararı ile “taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiştir.



Ağasar Kalesi (Kalecik Kalesi):
Kalecikmahallesinde ilçe merkezine hakim bir tepe üzerinde güney-kuzey doğrultusunda uzanır.
Çok tahrip edilmiş olan kaleden günümüze ancak üç duvar kalıntısına ulaşılabilmiştir.
Düzgün olmayan kaba taşlardan inşa edilen duvar kalınlıklarının tam olarak ölçmek mümkün olmamıştır. Kısmen ölçü alınabilinen kuzeydeki duvar kalıntısının genişliği 4 m’dir. Bu duvar kalıntısının üzerinden 6 adet hatıl izi (duvar delikleri) görülür. Bu bölüm muhtemelen iki katlı olup kule olarak kulanılmıştır. 19.11.1997 tarihli Koruma kurulu kararı ile “taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
YASİN CİRİT 10 yıl önce

slm abi..aralık ayında kösu osman emicemin cenazesinde köye geldim..cenazenin defninden sonra mezarlıkta ddolaşırken ,eski yazı mezarının sökülüp yeni yazıda yazılı taşların koyulduğunu gördüm...eski mezar taşlarınında ayak altlarında süründüğünü ve bir tarafa atıl şekilde bırakıldığına tanık oldum...mezar taşları bir yerleşkenin kültürel ve etnik tarihinin belgeleridir...senden ricam eski yazı mezar taşlarının camii'nin bir köşesinde toplanarak kayıp olmasının engellenmesine yardımcı olursan minnettar kalırım...saygılar

Avatar
Zeki ATALAR 11 yıl önce

Şalpazarı ilçemiz sınırları içerisinde bulunan birçok eserler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olup gerekli mercilere başvurarak tadilatlarının yapılması konusunda hassasiyetimizi göstermemiz lazım.

Avatar
şevki karadağ 12 yıl önce

Yöremize ait tarihi yapılar hakkında araştırmalar yapıp bizlere tanıtan Mustafa Atalar beye çok teşekkür ediyorum.Bu güne kadar birçok tarihi eski yapılarımız yok oldu.İnşallah bundan sonra sahip çıkarız.Bu konuda herkesin duyarlı olmasını bekliyoruz.

Avatar
NABİ ÇÖMEZ 12 yıl önce

İLÇEMİZDE KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ MEVCUT MU? EĞER MEVCUTSA GÖREVİ NEDİR MERAK EDİYORUM TEŞEKKÜRLER

Avatar
kaknus 12 yıl önce

Bu önemli konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkürler. Bahsettiğiniz köprü, cami vb eserlerin pek çoğu en azından tescillenmiş durumda.Oysa ev gibi pek çok eser tarihi eser statüsüne geçerse yıkılamayacağı için hiç dikkate alınmıyor.Oysa bu eserler çok önemli. Pek çoğu yol ya da inşat için yakılıp yıkıldı.Helim Ağa Konağı, Eski Karakol ve Eski ilkokul , sonra ilçe merkezinde son birkaç yıl içinde yıkılan üç tane eski ev merkezde olanlar.Bir tek Havuzuğun Konağı kaldı. Son aldığım duyuma göre orası da yıkılıp yerine konut yapılması isteniyormuş. Oysa restore edilip otel, müze, kültür evi vb şekilde değerlendirilse ne güzel olurdu. Köylerdeki binaları ise hiç saymıyorum.