Öne Çıkanlar şalpazarihaber İlçe meclisi Sugören Fındık eylül

Şalpazarı Eğitim Derneği ve Hasan KESKİN Bey

Derdimiz Nedir?

Bu yazılarımızın sebebi Şalpazarı siyasetini ve sivil toplum kuruluşlarını entegre etmek, insanlarına destek veren, insanlarını yetiştiren ve önlerini açan bir sistem oluşturmaktır. Buna Şalpazarı Ülküsü diyoruz. Şalpazarı Ülküsü adlı yazımızda bunu tarif etmiştik. Bu yazımız ise emin olalım ki bizi daha fazla umutlandıracaktır.

İşimiz teorik olarak bir Şalpazarı yol haritası çıkartmak, bunu sahada uygulamak, Şalpazarı Ülküsü etrafında vatandaşlarımızı, gençlerimizi toplamaktır.

Neden Şalpazarı Eğitim Derneği ve Hasan KESKİN?

Derneğin faaliyetlerini biliyorum ve yıllardır takip ediyorum. Yazıyı hazırlamadan önce Hasan KESKİN Bey ile de görüşüp dökümanlar elde ettim. İşbirliği için kendisine teşekkür ediyorum.

Bu yazımızda Şalpazarı Eğitim KST Derneğini ve Başkanı Hasan KESKİN'i konu almamızın sebebi bizlere ilçe şartlarında ve ulaştıkları imkanlarla muhteşem bir sivil toplum misyonu ve vizyonu çizmesidir.

Dernek 2011 yılında Hasan KESKİN Bey önderliğinde kuruldu. Merkezi Üsküdar İstanbul'dadır. Üyeleri idealist 235 kişidir. O 235 üye onlarca yararlılığa imza attılar.

Neler yaptılar?

Sekiz kez Şalpazarı Çocuk ve Gençlik Festivali,  iki kez öğretmenler programı, Şehit Aileleri ve Gaziler programı, Memleketimin Yöneticileri Programı. Bu programlarla 575 Şalpazarılı İstanbul, Çanakkale, Edirne ve Ankara’ya götürüldü ve çeşitli etkinliklerde buluşturuldu.

13 yıldır Şalpazarılı 1. Sınıf öğrencilerine eğitim setleri dağıtıyorlar.

Pandemi döneminde “Bakkala Bir Hesap” projesi ile ilçemizdeki bakkalların veresiye defterlerinden 75 ailenin hesabını kapattılar. İnsan yazarken bile duygulanıyor. Aynı projeyi bu Ramazan ayında da yapacaklar.

Hasan KESKİN, 1968 yılında Fidanbaşı Mahallemizde doğmuş,üniversitede Turizm Otelcilik ve İşletme okumuş bir hemşehrimiz. Devlet Su İşleri İstanbul Bölge Müdürlüğü’de Sosyal Hizmetler Şefliği, Barajlar ve Taşkın Sorumlusu olarak görev yapıyor.

Şalpazarı Eğitim Derneği ve Hasan KESKİN Bey yaptıklarıyla ilçemize bir vizyon çiziyor aslında. Entelektüel seviyeye sahip, kendini yetiştirmiş üyeleri ülkemizde önemli yerlere sahip. Çok daha önemli yerlere sahip olabilir hemşehrilerimiz. Bu da ancak işi bilenlere ön verip onlara destek olmakla mümkün olabilir. Bunu gerçekleştirmeliyiz, gerçekleştireceğiz de.

Şalpazarı Eğitim ve Kalkınma Vakfı’nı Kurdular

Türklerde yardımlaşma bir adet ve görenek olarak binlerce yıl sürmüştür.  Anadolu’da ilk vakıf 1048 yılında Erzurum Pasinler’de Selçuklular tarafından kuruldu ve Anadolu Türklerle beraber vakıf kültürünü kazandı. Yani Malazgirt Zaferi’nden 23 yıl önce.

Gerek Selçuklu’da, gerek tarihte kurulan Türk beyliklerinde ve Osmanlı’da çeşitli amaçlarla vakıflar kurulmuştur. Çepni Türk kültüründe de vakıflar önemlidir. Çepni Türkleri’nin Sivas merkezli kurduğu Danişmendli Devleti’nde de vakıflar önemli bir yer teşkil ediyordu.

Günümüze gelen tarihi camiler, bahse konu Türk devletlerindeki evsiz ve yoksullara ücretsiz yemek dağıtılan Aşhaneler vakıflar sayesinde korunmuş ve desteklenmiştir.

Şalpazarı Eğitim KST Derneği’nin kurduğu Şalpazarı Eğitim ve Kalkınma Vakfı’nın ömrünün uzun olmasını diliyorum.

Peki ne diyor bu vakfı kuranlar?

Şalpazarı’nın eğitimli, donanımlı, potansiyeli yüksek insan kaynağını gelecek hedeflerine odaklamak, orada tutundurmak ve bunun sürekliliğini sağlamak istiyorlar. Bu durumu bir sirkülasyon haline getirip ilçe insanımızı yükseltmek istiyorlar.

Genç kuşakları bu amaçla eğitmek, bilinçli, donanımlı, ufku açık nesiller yetiştirmek istiyorlar.

Dezavantajlı grupların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalar yapmak istiyorlar.

İlçemizin topyekûn kalkınması, Şalpazarılı insanların hak ettiği görevlere gelmelerini sağlamak istiyorlar.

Lobi çalışmalarıyla gurbette yaşayan Şalpazarılıları siyasette, ekonomide, kültürde güçlendirmek istiyorlar. Diğer il ve ilçe gruplarıyla tatlı bir rekabet yaratmak istiyorlar. 

Şalpazarı insanının ekonomik gelişiminin önünü açmak istiyorlar.

Şalpazarılının Trabzon ilinin ve ülkemizin idaresinde söz sahibi olmasını istiyorlar.

İşte bunları yapabilmek için 10 yıl dernekçilik yaparak alt yapı ve kamuoyu oluşturmaya çalıştılar ve devamında da işte Şalpazarı Eğitim ve Kalkınma Vakfı’nı kurdular.

Dernek 4 dergi ve 1 tane de Şalpazarı araştırmaları kitabı da bastırdı.

Daha İyisini hak etmiyor muyuz?

Şalpazarı Eğitim Derneği, 10 yıl zarfında büyük mücadelelerle bunları yaptı. Bu yılın dernek bütçesi ise 435 bin TL imiş.

Peki daha fazla imkana sahip olsalardı daha iyisini yapmazlar mıydı? Hem de sonuna kadar yaparlardı.

İşte tam bu noktada topyekûn bir Şalpazarı kalkınma hareketi oluşması gerekiyor. Bunu hali hazırdaki siyaset ve sivil toplum yöneticileri yapamıyorsa kaybettikleri çok şey vardır. Zihin dünyası buna yetmeyenler yerini fikirlerimiz etrafında yetiştirilecek yüzlerce Şalpazarılı gence devredecektir.

Biz yazmaya başladık, bugün yapılması gerekenleri ve gelecekte yaşamamız gereken Şalpazarı evrenini tarif ediyoruz.

O Şalpazarı evreninde;

Bir gencimiz istediği alanda eğitim görme imkanına sahip olacak,

İlçe halkımız ekonomik olarak çeşitli alanlar kuracak, halkımız işsiz kalmayacak,

Bir iş kurmak istiyorsa diğer iş insanlarımızca destek görecek, ona imkan sağlanacak,

İstediği siyasi partiye girecek ve orada göreceği destekle üst kademelere çıkacak iline, ülkemize yönetici olacak,

İstediği spor, kültür ve pek çok alanda desteklenecekler, büyüyecekler…

İşte tüm bunlar sivil toplumun çalışmaları ve siyasetin desteği ile olabilecek başlıklardır.

Hasan KESKİN Bey, yaptığı öncülük ve çalışmalarla tam da istediğimiz sistemde çok önemli mihenk taşları oluşturacak adımlar atıyor ve atmaya devam ediyor.

Şalpazarı Eğitim Kültür Sanat ve Turizm Derneği daha pek çok yazımıza konu olacaktır. O sebeple yazımıza burada son verelim.

Beni sosyal medyadan ekleyin, yazılarımı lütfen okuyun, okutun ve paylaşın.

Facebook: www.facebook.com/CepniErcan

İnstagram: www.instagram.com/ercankandemir_

banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.