Trabzon un Tonya İlçesine Çimento Fabrikası yapılıyor. Düğmeye basıldı. Bu fabrika Tonya ya, Trabzona ne kazandıracak, ne kaybettirecek. Bölgemizde bu konu yeterince tartışılmadı. Bir oldu bittiyle meclisten yasal izinler çıkarılıp Tonya nın merasının orta yerinde beton yığını çimento üretecek.

İlk bakışta kulağa çok hoş gelen , Tonya mızda çimento fabrikası olacak, İnsanlarımız çalışacak, İş , Aş gelecek karınlarımız doyacak, İnsanlarımız daha az gurbete çıkacak diye düşünüp sevinenler bile olabilir. İşin aslı acaba öylemidir. Bu Fabrika da kaç kişi istihdam edecektir. Bölgeye ve doğa ya zararları ne olacaktır. Tarım, Turizm, Doğa, Orman lara ne tür zararlar verecektir. Kaç türlü canlı bölgede yok olacak, Kaç türlü bitki çeşidi zarar görecektir. Dahası açılan maden ocakları yatakları kaç vadiyi uçurumlara ayırıp heyelan riskini ne kadar artıracaktır.

Bu ve benzer bir sürü soruya cevap verilebilmişmidir. Trabzon da çimento fiyatları nın yüksek olması, bölgeye fabrika kurarak çözüm arayışına gitmek geri kalmış ülkelerdeki siyasi irade nin arayacağı çözüm yollarından dır. Devlet ve özel sektör ün ürettiği tüm mamüller devlet tarafından denetlenmiyormu. Devlet İdaresi içinde bulunan tüm topraklara hizmeti ulaştırmakla, fiyat ı denetlemekle ve vergisini almakla yükümlüyse, bölgeler arası Navlun ücretlerini üretilen tüm mamüller için fiyat istikrarı yaratması da görevidir.

Karadeniz bölgesi nin ve Türkiye mizin her bölgesi nin doğal yapısı, iklim koşulları, verimlilik oranı, kar zarar durumu, kısa ve uzun vade de getiri ve götürü sü hesaplanıp yatırımlar ve seçenekleri ona göre belirlenip ,Politikalar, Stratejiler, yatırımlar geliştirilmelidir. Bizim en kötü hastalığımız olan tüm iktidar elitlerinde olduğu gibi ben yaptım, yaparım olur anlayışı ülkemize ve insanlığın geleceğine hep zarar vermemelidir.
Her zaman savunmakta olduğumuz Dünya bu işleri nasıl yapar. Dünyadaki gelişmiş devletler kalkınmasını, sanayi ni, eğitimi ni, Ülkesi üzerinde nasıl ve hangi kriterlere göre uyguluyorsa , bizler de en az o kriterler üzerinden yola çıkamazmıyız.

Neden benim ülkemde On yıldır iktidar olan aynı parti nin iktidarında , Milli eğitim bakanlığı müfredatı, sınav süreci, okul kayıt sistemi, İlkokul, Orta okul, Lise lerdeki her yıl yeni bir sistem arayışı devam edip gidiyor. Maksat aslında hiç kimsenin eğitilip öğretilmemesi midir. Tıpkı bunun gibi diğer bakanlıklarda da durum farlı değildir. Her dönem iktidarlar el değiştirse de bunlar olsa, diyeceğiz ki onların yaptıklarını bunlar gelip bozuyor. Peki şimdi kimin yaptığını kimler gelip bozmaktadır.
İşte bu örnek ve gerçekler bizler e içinde bulunduğumuz durumu ap açık göstermektedir.

Sonuç olarak ,ben şahsen çimento fabrikalarının doğa örtüsü daha zayıf olan ve Rüzrar ı çok olan bölgelerde kurulması taraftarıyım. Bırakın Trabzona, Karadeniz in doğu bölgesine çimento fabrikası kurulması, fayda dan çok zarar verecektir. Devlet yatırımları DOĞA, İKLİM, şartlarını göz önüne alarak değerlendirmelidir.. TONYA YA YAPILACAK ÇİMENTO fabrikası en çok Tonya sonrasında Şalpazarı nı etkileyeceltir. Buda bizim Kasımağzından, Sinliceye kadar olan bölgede doğal tahribatlar yapacaktır. Ayrıca İzmiş, Karakısrak, Alaca yaylaları nın geleceği belirsizleşecektir. Tonya ve çevre ilçeleri direkt olarak etkilenecektir. Etkisi uzaklığa göre azalacaktır.

Bölgenin kalkınması aslında bacasız sanayi ve iletişim sektöründedir. Turizm, Eğitim, Sağlık yatırımları yapılmalıdır. Erzurum a çağrı merkezi ni taşıyan siyasi irade aslında bu tip iletişim merkezlerini, Sağlık, Turizim, Eğitim ve Askeri yatırımların merkezleri ni Doğu Karadenize kaydırmalıdır. Deniz, Hava taşımacaılığı nı, Demir yollarla birleştirilip ticareti canlandırılmalıdır.
Bölgede illa fabrika kurup işletme yapılacaksa Altın, Bakır, Gümüş, ve diğer madenler çıkarılıp işletmeye açılmalıdır.

HARUN ÖZDEMİR.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.