Öne Çıkanlar Cemal Bayram Trabzon İli Şalpazarı İlçesi Sayvançatak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Trabzon Şalpazarı Dereköylüleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Binali Yıldırım 3150 TL

Neden siyaset ve belediye başkanlığı?

Fehmi Cengiz röportajından önemli satır araları...

-Ben seçimi MHP’li olarak almadım. Ben seçimi Fehmi Cengiz olarak aldım.  %99 aday olmama durumum var ama, %1 aday olma ihtimalim var, onu değerlendireceğim. Teklifler geliyor. Hangi partiden olursa olsun, Ak Parti olur, MHP olur, CHP olur, şartlarımızı ortaya koyarız. 

-Ben muhalefet yapmıyorum. Hiçbir zaman partili ayrımı yapmadım. 

 -Biz hizmet verirken siyaset yapmadık. Belediye siyaset yeri değil, hizmet yeridir.

-Su parası ödeyemeyen varsa gelsin ben ödeyeyim. 

-Şu anda ismi geçen adayları tasvip etmiyorum. Bundan 5 sene önce eski parayla 150 milyara yönetilemeyen ilçeyi, 30 mahalle olduğu nasıl yönetecekler? 

***************

Neden siyaset ve belediye başkanlığı?

21.04.1954 Şalpazarı doğumluğuyum. İlkokulu ve ortaokulu Şalpazarı’nda, Liseyi ise Trabzon’da başladım ve Akçaabat’ta bitirdim. Aynı zaman da Trabzon Sosyal Bilimler ve Eskişehir Üniversitesi Tarih Bölümünü bitirdim. Şalpazarı’nda 1962 yılından beri ticaretle uğraştım. Köy Hizmetlerinde çalıştım. Ondan sonra Şalpazarı Lisesi’nde öğretmenlik, müdür yardımcılığı, müdür vekilliği aynı zamanda İmam Hatip Lisesi’nde de müdür vekilliği yaptım. Bir ticaret hayatım var, bir de öğretmenlik ve idarecilik hayatım var. 25 yıl Şalpazarı’nda duracaksınız, idareci olacaksınız, Şalpazarı’nın kuruluşu 1965 yılından bugüne kadar, belediyenin kuruluşunda, Şalpazarı’nın gelişmesinde, kalkınmasında, eğitiminde devamlı halkımla iç içeyim. Bu şartlar altında 48 yıllık bir mazisi olan Şalpazarı belediyesi’nin, çok eksiklerini gördüm. Tabi her platformda belediye başkanlarına neler yapılması gerektiğini ifade ettim. Belediye başkanları makama gelene kadar vatandaşa yeşil ışık yaktılar, güzel sözler söylediler, fakat belediye başkanı olduktan sonra, seçim öncesi vermiş oldukları vaatleri unuttular. Bu vesileyle ilçemizde, perişan rezil bir görünüm söz konusuydu. Sokak ve caddeler, binalar, memurlar devamlı ilçe dışına çıkıyorlardı durmaya ev yoktu. Kadınlar Gökçeköy’den aşağıya geldiklerinde ilçede oturmaya dahi bir park dahi yoktu. Ve aynı zamanda sular bulanık değil, yanlış duymadınız çamur akıyordu. Bütün okuldaki öğretmen arkadaşlarım ve halk tarafından Fehmi hocam belediye başkanı olman gerekir dediler. Tabii zaman zaman düşündük, ilçemize neler yapabilirimizin hesabını yaptık ve bu baskı, istek ve talep üzerine, halka hizmet etmenin Hakk’a ibadet etmek olduğunu düşündük. İlçede birlik ve beraberliği sağlayalım dedik, bir güzellik olsun dedik ve belediyenin 3 milyon TL borcu, 187 kişiye borçlu, 7–8 icralık dosya, nüfusu 7.500 kişiye gelen paradan, nüfusu 3.000 kişiye göre gelen parayı bile bile,  2009 yerel seçimlerinde aday olduk ve belediye başkanı seçildik.

MHP’den Belediye başkanı seçildiniz ve 07 Kasım 2012 de MHP’den istifa ettiniz. Neden?

Seçilmeden önce, bir dönem için aday olacağımı söyledim, burada ben sözümde durdum ve 4 yılda MHP’de misyonum bitti. Ve bu arada 4 yıllık misyonum bitince ben %80 MHP’nin, %90 CHP’nin, %50’de Ak Partinin oylarını aldım. Seçmenler diyor ki sevgili Hocam, “MHP’den aldığın oylar kadar çok kaldın, birazda bir başka parti olmasa bile seni şöyle bir bağımsız görmek istiyoruz” dediler. Tabii bir de şu anda MHP’nin gidişatı gayet güzel. Zaman zaman genel başkan düzeyinde mektuplarımız oldu. Devletin ve hükümetin âli menfaatlerinde, hükümete yardımcı olmak, talebinde bulunduk. Bazı zaman bu taleplerimizin karşılanmadığını gördük. Şu anda gayet memnunuz. Bu talepler ağır ağır yerine getiriliyor. Çünkü muhalefetin bir özelliği vardır. Muhalefet yapıcı olmalı, yıkıcı olmamalı. Muhalefet yakıp yıkmamalı. İktidara gelecekseniz projeleriniz olacak. Muhalefetin, halka nasıl bir refah düzeyi sağlayacağını, ülkeyi nasıl yöneteceğini, birlik ve beraberliği nasıl sağlayacağını, halkı nasıl kenetleyeceğini, halkı nasıl kucaklayacağının hesabını yapması gerekir. Çekişmeyle, birbirlerine afakî sözlerle saldırarak ülkenin bir yere varamayacağını kanaatinde oldum ve bu şartlar altında bağımsız kalmayı tercih ettim. Seçilmeden öncede 4 yıllığın aday olduğumu, çok ısrar edilse bile gelecek dönemde aday olmayacağımı noterde tasdik ettirdim. Fakat noterde bu senedi imzalarken Şalpazarı 6 mahalleye hitap ediyordu. Şu anda 30 tane mahalle oldu. Şalpazarı, ilçeler arasında en büyük yüzölçümüne sahip bir ilçe. Bir tarafı Giresun, bir tarafı Gümüşhane, bir tarafı Tonya ve Trabzon. Merkezi bir konumda ve aynı zamanda Şalpazarı İpek Yolunun geçtiği bir alan. Seçime girmiş olsam bile, şu anda nasıl 4yılda MHP’de kaldım bağımsız gibi hareket ettim, herkese eşit mesafedeyim, halkımın çıkarlarını, belediyemin çıkarlarını, ülkemin çıkarlarını her şeyin üstünde gördüm ve görmeye de devam edeceğim.

Şalpazarı için biten veya devam eden projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Benden önce ciddi anlamda BELDES dışında yapılan hiçbir proje yok. Şu projeyi yaptık da, belediye başkanlarının hepsi içinde olmak kaydıyla, bizim de şu projemiz var, şu güzelliği ilçeye verdik diye bir olay yok. Sadece 1985’te bir arıtma tesisi yapılmış, bunun dışında bazı yollar yapılmış. Biz geldiğimizde bu 6 mahallenin yolları atıl bir vaziyetteydi, kullanılacak bir vaziyette değildi. Biz bunları yaparken, bir mühendis olan eski Bayındırlık Bakanımız, hemşerimiz Sayın Mustafa Demir’le istişare yaptık. Bana ifadesi şu oldu. Bütün 6 mahallenin sularının yaptır. Bu mahallerden 3’ü suya kavuştu, diğer 3’nünde içme suları yapılıyor. 4,5 milyon TL’ye mal edildi. 6 mahallenin yollarını yapmaya başladık. Hem 8–10 km yeni yol yaptık. 60 km yol güzergâhında 5–6 metre olan yerleri genişleterek 10 metreye çıkardık. Kanal ve kanalizasyonları büzlere aldık. Biz 6 mahallemizin dışında Büyükşehir olmadan önce köylerimize de destek verdik. Suları yaptık. Bu da yetmedi. Şalpazarı Jandarma Bölük Komutanlığımız 10 yıldır lise binamızda hizmet veriyordu. Girişimlerimiz sonucunda İlçenin girişinde Ali Ergün Bey adlı vatandaşımız 5.300 metre kare arsasını bağışlayarak, ilçemize güzel bir karakol kazandırdık. Şalpazarı Lisesi’ni,  Şalpazarı Anadolu Lisesi adı altında eğitim verme emri alındı ve şu anda vekaleten müdür ataması yapıldı.

Yine Şalpazarı Yüksek Okulu’nun imarda yerini belirledik ve derneğini kurduk. Eski Jandarma Bölük Komutanlığı’nın yerine yeni bir Ana Okulu yaptırdık. İlçemizde görev yapan memurların öğretmenlerin ev sorununu çözmek için ilçemizin girişinde 127 metre kare, çok lüks, kaliteli 57 konut yapımı tüm hızıyla sürüyor ve 2 ay içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. 2405 metre kare Emniyet’in arsası vardı. Kaymakam beyin girişimleri, DSİ ve İl Özel İdarenin katkılarıyla kazanılan 3.700 metre karelik bir alana Hükümet Binası yapacağız. 2004 yılında yapımına başlanılan Kapalı Spor Salonu bir arazinin ortasındaydı, yol yoktu, derhal arazi sahipleriyle irtibata geçtik ve Spor Salonu’na yol aldık ve salon inşaatı, 930 milyona ihale olan ve yapımı devam eden köprümüz bitmek üzere.

Bunun yanında dere ıslah ve kanalizasyon çalışmalarımız devam ediyor. Aile Çay Bahçesinin bitişiğinde halk desteğiyle, 1050 metre karelik alana 25 yataklı otel, düğün salonu, market ve kafeterya olmak üzere tesis yapıyoruz ve ruhsatını verdik. 4300 metre kare alana yeni bir park yapıyoruz. Bütün su depolarını kalebodur yaptık. İlçede sıvasız olan yapıların, sıva ve boyaları yapılarak ilçede güzel bir görünüm kazandırıyoruz. Bundan 4 sene önce ilçemiz Irak savaşından çıkmış bir görüntüsünden, şimdiki haliyle daha iyi bir görünüm kazanmaya başladı. Şalpazarı’nın 40 yıllık özlemiş olduğu ihtiyaçlarını bir bir yapmaya devam ediyoruz. İlçemizde, her vatandaşımıza parti ayrımı yapmadan hizmet vermeye çalışıyorum ve buraya alınan hizmetlerde katkısı olan, başta eski Bayındırlık Bakanı Sayın Mustafa Demir’e, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’a, kaymakamımıza, sivil toplum örgütlerine, siyasi parti temsilcilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Maaş veremeyen bir belediyecilik anlayışından, çalışanlarına ikramiye veren bir belediyecilik anlayışına geçtik.

Seçim beyannamenizde seçmenlerinize, suya para ödemeyecekseniz, su içilene kadar kimseden para alınmayacak demiştiniz

Su eskiden, eski parayla 1500 liraydı, şu anda 0.25 kuruş. Yani eski parayla 250 kuruş yaptık. 1054 abone vardı 500’ü para ödemiyordu. Biz refahı tabana yaydık. Dedik ki bu para ödemeyenler, adil olsun bu ödeyenlerle aradaki farkı kapatmak ve herkesin ödemesi için suyu 0.25 kuruş yaptık. Halkımızdan 2 ayda bir su parası alıyoruz, su parası bir evde 5 lira 10 lira veren çok az. Yasa olarak bedava su vermemiz mümkün değil. İkinci bir olay, cumartesi, pazar ve bayram tatilleri nüfusu 10.000’nin altında kalan yerleşim yerlerinde su parası alınmaz diyor yasalarımız. Bizde yasanın bize verdiği yetkileri kullanarak halkımıza ucuz su veriyoruz. Su parası ödeyemeyen varsa gelsin ben ödeyeyim.

Belediye makam aracının yeni evlenen gençlere düğün aracı olarak tashih ettiğinizi duyduk.

Şalpazarı Belediyesinin, makam aracı yoktur hizmet aracı vardır. İlk geldiğim gün bir düğün yapıldı hemen belediye makam aracına donattık kendilerine verdik. Evlenen çiftlerin Şalpazarı Belediyesinin maddi ve manevi olarak bütün imkânlarını seferber ediyoruz. Vatandaşın talebi olduğu sürece belediyenin bir makam aracı ve minibüsü onların hizmetine veriyoruz. Düğünlere, cenazeye, ihtiyarlara, hastalara, Şalpazarıspor’a, okullara, mağdur olanlara Belediyenin araçları her zaman emirlerindedir ve 24 saat hazırdır. Şalpazarı Belediyesi her zaman halkın emrindedir. Bizler Şalpazarı halkının hizmetçiyiz. Biz Şalpazarı’nı böyle yönetiyoruz.

Hizmet alımlarında bağımsız olmanın, muhalefet olmanın bir sıkıntısını yaşıyor musunuz?

Ben muhalefet yapmıyorum. Hiçbir zaman partili ayrımı yapmadım. Bütün vatandaşlarıma eşit mesafedeyim. Bana zaman zaman şunu diyorlar: "Başkan, sen medyatik değilsin, sen medyaya çıkmıyorsun, sen ilçe dışına çıkmıyorsun."  Ben bu ilçenin dışına çıksam, belediye başkanının gidişi para, gelişi para, otelde yatması para, yeme içmesi para, vekâleten bıraktığın belediye başkan vekili para. Ben belediyenin parasına Ankara’larda, İstanbul’larda yemem. Ben şunu yapıyorum. Gelen misafirleri burada ağırlamaya çalışıyorum. Paramız burada kalıyor. Çayımızı, kahvemizi burada içiyoruz. Ben Şalpazar’lı vatandaşlara şunu diyorum; Güzel bir ilçe görmek istiyorsanız ben burada kalayım. Çok önemli, çok acil bir durum olursa ilçe dışına çıkarım. Henüz daha ilçemiz tam rayına oturmadı. Ancak Kentsel dönüşüm projemizi uyguladıktan sonra, rahatlayacağımızı düşünüyorum. Ben Hükümetten, özellikle sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar’dan gerekli desteği alıyorum. Hükümetle her zaman diyalog halindeyiz. Biz hizmet verirken siyaset yapmadık. Belediye siyaset yeri değil, hizmet yeridir. Hiçbir sıkıntımız yok. İlçemize karşı, bize karşı hoşgörüyle yaklaşıyorlar. Artı, referandum döneminde MHP Belediye Başkanı olarak “ evet” diyeceğim diye gazeteye beyanat verdim. Ben doğru bildiğim yoldan hiç ayrılmam. Yanlış yola gitmem.

Şalpazarı’nda adliye ve öğretmenevi kapanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Adliyenin kapanması Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun kararı. Öğretmenevi’nin kapanması Milli Eğitim Bakanlığı’nın tasarrufunda olan bir durum. Bu kapanan kurumlar bizim üzerimizde olan olaylar. Bizim vekillerimiz var, vekillerimiz o konuları takip edecek. Biz Şalpazarı Belediyesi olarak onlara istek ve temennilerimizi bildirdik.

Seçmenden bir dönem için yetki almıştınız? Önümüzdeki yerel seçimlerde tekrar aday olacak mısınız? Ak Parti’ye geçmeyi düşünüyor musunuz?

Şu anda Şalpazarı’nda belediye başkan adayları isimleri yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. Çok aday söz konusu. Ben o sözü verdiğim zaman Şalpazarı’nda 6 mahalle vardı. Ben o sözü 6 mahalle için vermiştim. Şu an 30 mahalle söz konusu. Aday olmayacağım diye bir olay yok. Ama şunu kesin ifade ediyorum, şu anda ismi geçen adayları tasvip etmiyorum. Açık ve samimi konuşuyorum. Onların adaylık başvurularına itirazım da yok. Projelerimiz var diye ortaya çıkıyorlar. Bundan 5 sene önce eski parayla 150 milyara yönetilemeyen ilçeyi, 30 mahalle olduğu nasıl yönetecekler? Şu anda %99 aday olmama durumum var ama, %1 aday olma ihtimalim var, onu değerlendireceğim. Teklifler geliyor. Hangi partiden olursa olsun, Ak Parti olur, MHP olur, CHP olur, şartlarımızı ortaya koyarız. Ben seçimi MHP’li olarak almadım. Ben seçimi Fehmi Cengiz olarak aldım. Fehmi Cengiz olarak çıkarım seçimi alırım demiyorum, takdiri İlahi belki de alamam iddialı değilim. Ben millete izah ederim, anlatırım Şalpazarı’nın durumunu, verirlerse hizmet yaparım. Halkın %90’nında bu geçiş döneminde tekrar aday ol baskısı var dedi.

banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gürman 11 yıl önce

Hersey cok güzel de konutlar ne zaman bitiyor bide bunu sorsaydiniz