Öne Çıkanlar Hilmi Türkmen Cemal Bayram Trabzon İli Şalpazarı İlçesi Sayvançatak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Trabzon Şalpazarı Dereköylüleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Binali Yıldırım

Sayvançatak'tan Sırgan Festivali
Sayvançatak Derneği’nin düzenlediği Sırgan Festivali’nin 8. si Kirazlıtepe’de yapıldı. Sayvançatak Köyü kız folklor ekibinin gösterisiyle başlayan festivalde açılış konuşmasını dernek başkanı Erol Yanık yaptı. Erol Yanık, festivale katılan misafirlere hoş geldiniz dedikten sonra şöyle devam etti. “İstanbul’da ısırgan denen ve bizim sırgan adını verdiğimiz bitkinin bizim yemek kültüründe özel bir yeri vardır. Sekiz yıl önce Hüseyin Uçar kardeşimin güzel önerisiyle başlattığımız geleneği devam ettiriyoruz.

Bunu yapmamızın tek gayesi şudur:
Sırganı yaylalarda ve köylerde yiyebiliriz ama İstanbul gibi bir yerde bir çoğumuzun evi müsait olmayabilir, pişirmesini bilemeyebiliriz. Bunun için de biz her yıl, arkadaşların toplayıp getirdiği sırganları hanımefendiler çok güzel bir şekilde pişirip bize ikrama hazırlıyorlar. Bu hanımefendilere ve emeği geçen genç kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum.”



Daha sonra mikrofona gelen Üsküdar Belediye başkanı Mustafa Kara da şunları söyledi. “Kirazlıtepe’de bu gelenekleri hem gelenekleri devam ettiren anne ve babalar olarak evlatlarımızı en güzel okullarda okutmaya çalışıyoruz. Onları yetiştirmeye çalışıyoruz. Fakat işin en önemli kısmı, köklerinden kopmayarak milli ve manevi değerlerine bağlı olarak yetiştirmek için mutlaka çeşitli kültürel, sosyal ve sportif faaliyetler yapmak lazımdır. Bu anlamda derneklerimizin çok büyük bir önemi var. Bütün dernek başkanlarımızı özellikle uyarıyorum; ne olur gençlerinizi bu faaliyetlere çağırın ve gençlik kollarınızı iyi çalıştırın. Çünkü çok zor bir dönemden geçiyoruz. Belki bizim zamanımızda şimdiki kadar imkanlar yoktu, ancak sizler o zaman daha şanslıydınız, çünkü her şeyle mutlu olabiliyordunuz. Günümüz gençliğinde bir doyumsuzluk var. Sürekli bir yarış var. Sürekli yeni teknolojiler gelişiyor, onların peşindeler. Bu anlamda ben derneklerimizi önemsiyor ve faaliyetlerine mümkün olduğu kadar katılmaya çalışıyorum.



Biliyorsunuz Tepe Kafe’nin bulunduğu araziyi belediyemize kazandırdık. Bunda emeği geçen sayın Hilmi Türkmen’e de çok teşekkür ediyorum. Oraya bir kültür merkezi yapacağız. En alt katında kapalı bir otopark olacak. Üstünde bayanlara ve erkeklere ayrı olmak üzere iki ayrı yüzme havuzu yapacağız. Ayrıca kapalı spor salonları var. Daha üstüne çıktığımızda sürekli dile getirdiğimiz salon problemini sona erdirecek 1000 kişi kapasiteli ve altı metre yüksekliğinde çok güzel bir yerimiz olacak. Onun üstünde de sosyal tesis olarak kafetaryalar bulunacak. Burayı belediye işletecek, kimseye kiraya vermeyeceğim. Daha üstünde de çocuklarımızın yararlanacağı bilgi evleri, kadınlarımız ve gençlerimiz için kurslar olacak.”



Konuşmalar bittikten sonra hep birlikte sofraya oturuldu ve mısır ekmeği eşliğinde sırgan yenildi.






banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adım soyadım 13 yıl önce

zaten dinimize otçu haftası'nda cuma namazı'na müteakip zil zurna sarhoş olarak kadırga'ya inerek sahip çıkmaktayız kültürümüze de bir zamanlar eldeçler ile ezilen keşkeğimizi son zamanlarda aldığımız son teknoloji cihazlar ile ezerek sahip çıkmaktayız değil mi erol bey?

Avatar
Erol Yanık 13 yıl önce

Geleneksel 8.SIRGAN festivalimize teşerif eden Başta Üsküdar Belediye Baikanı Sn.Mustafa Kara ve Yrd.Hilmi Türkmen beyefendi başta olmak üzere,stk,işadamlarımıza,basın mensuplarına,misafirlerime çok teşekkür ederim.

Bu festivalin oluşma aşamasında emek sarfeden, ( sırganı toplayan,temizleyen,pişirip servise hazırlayanlara) Yönetim kuruluna,görev alan gençlere özellikle hanımefendilere en kalbi şükranlarımı sunarım.

Dip NOT:burdaki yorumlarda hemen eğlence horon eleştiriliyor, bunu anlamış değilim, mağaza açılışında müzik şöleni, miting alanlarında müzik eğlence, buna benzer etkinliklerde eğlence oluyor, bunlar eleştiri almıyor, Şalpazarı yada dernekleri yapınca acımasız eleştiri yapılıyor, kusura bakmayıonız, bu güzide kültürümüzü yaşayacağız, bayramıza, dinimizede sahip çıkacağız.
sevgi ve selamlarımla.

Avatar
Huseyin Cinkaya 13 yıl önce

Emegi Gecen Herkese Tesekkur ederim. Derneklerimizin amaci sadece gece duzenleyip eglenmek olmamali. Kulturel degerlerimizede sahip cikip unutmamak lazim.