Öne Çıkanlar Büyükşehir Burdur Müftülüğü Tosya Beykoz Aliosman Şirin

Şalpazarı Paneli yapıldı.


 

Şalpazarı Dernekler Federasyonu'nun (ŞALFED) düzenlemiş olduğu ve moderatörlüğünü Doç.Dr Hüseyin Kahraman ve sunuculuğunu Sayvançatak köyü Dernek Başkanı Erol Yanık'ın yaptığı panelde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılış konuşmasını Şalpazarı Dernekler Federasyonu Başkanı Köksal Durmuş yaptı. Durmuş “Şalpazarı Belediye Başkanı ve Şalpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürünün desteği ile düzenlediğimiz panelimiz Şalpazarımızın bu günlerden yaşadığı sıkıntıları münasebeti ile çok daha önem kazanmıştır.

Şalpazarı Dernekler Federasyonu olarak panelimizi ilçemizde yaparak Şalpazarı’nın siyasi, bürokrasi, sivil toplum örgütleri, muhtarlarımız ve esnaflarımızla bir araya gelerek bu sıkıntıları aşmamız daha kolay olacaktır. Federasyon olarak buradan çıkacak düşüncelere göre her yıl ilçemiz ve ilçemiz dışında bizlere yakışır bir şekilde panelimizi düzenleyeceğiz.

İlçemizde kış aylarında karın fazla yağması ve ulaşım araçlarının köylerden ilçemize geliş ve gidişlerin zor olması münasebeti ile acil hastalarımızın nakli güç hatta imkansız olmaktadır. Bu nedenle Federasyon olarak İlçemize 4*4 Ambulans alma konusunda komisyon kurduk. Sağlık Bakanlığımız ile irtibata geçtik ve çalışmalarımız devam etmektedir. Bizlere yardımcı olacak arkadaşlarımızdan da destek bekliyoruz.” 

Başkan Köksal Durmuş'un konuşmasının ardından sırası ile Şalfed eski Başkanı Harun Özdemir, Şalfed eski başkanı Muzaffer Bayraktar, KARKON Genel Başkanı Tahsin Usta, Geyikli Beldesi Belediye Başkanı Muzaffer Türkmen, Şalpazarı Belediye Başkanı Fehmi Cengiz, Ak Parti Şalpazarı İlçe Başkanı Metin Günay, CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan ve MHP ilçe Başkanı Hasan Karabayır görüş ve fikirlerini belirten birer konuşma yaptılar.

Yapılan bu konuşmaların ardından panelistlerden İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Özdemir yaptığı konuşmadan Şalpazarı’ndaki okullar ile ilgili son üç yılın istatistiklerini, okulların başarı, eksiklerini anlatarak katılımcıları bilgilendirdi.

Bir başka panelist KTÜ öğretim üyesi ve Tarihçi yazar Veysel Usta Yaptığı konuşmada, “Şalpazarı Dernekler Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu böyle bir panel bir Şalpazarlı olarak beni heyecanlandırdı. Anlamlı bir girişim olduğunu düşünüyorum. 

Konuşmacılar birçok sorunlara değindi. Şunu ifade etmeden geçemeyeceğim: Keşke bu sorunların çözüm mercii olması gereken siyasal iktidar da (örneğin Trabzon'dan bir Bakanımız var Çevre Şehircilik Bakanımız) burada olsaydı veya muhalefet partisin millet vekilleri burada olsaydı” diyerek söze başladı. Ardından kayıtlarda Şalpazarı’nın 1571 tarihinde var olduğunu ve Çepniler ile ilgili tarihi anlattı.

Son Panelist olan Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Av. Hilmi Türkmen özetle şu konulara değindi
 

“Öncelikle Ağasarlılar olarak durumumuzu doğru tesbit etmemiz gerekir.Şalpazarı Türkiye genelinde sekiz yüz küsur biridir ve nüfus sayısı en düşük ilçelerden bir tanesidir. Şu anda İlçemizin nüfusu tabelada 7500 yazsa da ilçe nüfusumuzun 3 bine yakın olduğunu, genel anlamda köyler ile birlikte gerçek nüfusumuzun 10 bin civarında olduğunu söyledi sayın Nüfus Müdürümüz.

İkinci bir tesbit, Şalpazarımızın nüfusu maalesef Türkiye ortalamasının üzerinde yaşlı bir nüfustur, bunun en önemli sebebi göçtür. Göç veren bir ilçeyiz.

Üçüncü bir konu Şalpazarı ekonomik anlamda öyle çok da zannedildiği gibi zengin bir ilçe değildir. Biz maddi anlamda zenginliği olan bir ilçe değiliz. Geçim derdi ile boğuşan bir bölgeyiz. Bizim bölgemizde vatandaşın hayat standardını yükseltici doğal kaynaklar yoktur. İlçemizden çıkmış ciddi işadamları, sanayiciler, bürokrasi, siyasetçi vs. yoktur. Dolayısıyla kaynaklarımız sınırlıdır. Bölgemizin iklimi ve coğrafyası gereği mısır, lahana, fasulye, patates ve son zamanlarda fındık üretimi yapılmaktadır ki bu saydığım ürünlerin tamamı üreticilerin kendi günlük ihtiyaçlarına cevap verecek miktarın altındadır. Bunları satıp da gelir elde edildiği yoktur. Son zamanlarda fındıktan üç-beş kuruş kazanıldığını zannediyorum ama bunun da kıymeti yoktur. Ayrıca hayvancılık anlamında da müsait bir bölge değiliz. Otlak alanlarımız sınırlıdır, arazimiz engebelidir. Tarım ve hayvancılıkla diğer doğal kaynaklardan elde edilecek gelirlerle halkımızın hayat standardının yükseltilmesine yönelik bir varlığımız, zenginliğimiz olduğu söylenmez.

Bir başka husus şenlikler. Festivaller ve eğlenceler dışında tüm geleneklerimiz unutulmaya yüz tutmuştur. Şenliklerimizin de ne yazık ki içi boşaltılmıştır. Bugün Ağasar diyince akla gelen şey eğlencedir, şenliktir, otçudur ve horondur.

Geleneklerimize olan bağlılığımız ne yazık ki içi boş ve günü kurtarma adına yapılan şenlikler ile şenliklere doğru yönelmesi bir tehdittir. Şenliklerin tek tip ve gelenekten uzak günü gün etme mantığı ile yapılması Şalpazarı Kültürü adına bir tehdittir.

Bana göre Şalpazarı’nın enerjisini harcayacağı iki husus vardır. Bir eğitim iki turizm. Üçüncü bir seçenek yoktur bence. Niçin eğitim? Çünkü bu bölgede Türkiye’nin sayılı sanayicisi çıkmaz, sayılı işadamı çıkmaz, sayılı bürokratı çıkmaz, siyasetçisi çıkmaz. Biz Şalpazarlılar olarak sermayemiz eğitimdir. Size adeta yalvarıyorum çoluk çocuğunuza sahip çıkın, çoluk çocuğunuzu okutun. Derslerinde başarılı olması için gerekiyorsa evinizi, arabanızı satın. Çocuğunuzu dişinizden tırnağınızdan biriktirin okutun. Gerekirse otçu şenliklerine gelmeyin, otçuda silah atmayın, gerekirse günde üç öğün değil iki öğün yiyin, gerekirse kahvaltınızda üç türlü değil bir türlü yiyin çocuğunuzu okutun. Okumaktan başka Şalpazarı’nın hiç bir çıkış yolu yoktur. Gelecekte siyasette, ticarette, bürokraside söz sahibi olmak istiyorsak okumaktan başka çaremiz yoktur.

İkinci çıkış noktası Turizm. Kamu imkanlarını da kullanmak sureti ile turizm potansiyelimizden de istifade edeceğimizi zannediyorum. Altyapıyı sağlamlaştırırsak, Acısuyumuzu revize ettirebilirsek, Sisdağımızla ilgili altyapıyı yaptırabilirsek, Kadırgamızın ulaşımını kolaylaştırabilirsek, doğal güzelliklerimizi insanların hizmetine sunabilirsek ormanımızı, yaylamızı, köyümüzü, bölgemiz için maddi çıkış olur. Bu alt yapıları tamamlamadığımız müddetçe İlçemize Yüksek okul, Öğrenci yurdu yaptırmamız çok zor” diyerek konuşmasını bitirdi.

Son olarak katılımcılardan Eski Şalfed başkanı Muzaffer Bayraktar, Eğitim Derneği Başkanı Hasan Keskin, Şalpazarı MHP İl genel meclis üyesi Hüsnü Kaya, Düzköy Muhtarı Şaban Yılmaz ve Şalpazarı Belediye Başkanı Fehmi Cengiz de görüş ve fikirlerini söylediler. Başkan Fehmi Cengiz Yimpaş örneğini göstererek “Bu konuşulanlar lafta kalmamalı. Yimpaş örneği gibi birlik olarak bir şeyler yapılabilir. Biz her zaman üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız” dedi.

Panele Şalpazarı Belediye Başkanı Fehmi Cengiz, Geyikli Belde Belediye Başkanı Muzaffer Türkmen, Üsküdar Belediye Başkan yardımcısı Av. Hilmi Türkmen, Şalpazarı Esnaf Sanatkarları Odası Başkanı ve Trabzon Ak Parti İl genel meclis üyesi Murat Yılmaz, Şalpazarı MHP İl genel meclis üyesi Hüsnü Kaya, Şalpazarı ilçe Millii Eğitim Müdürü Hayrettin Özdemir,  R.T.E.Ü. Öğretim görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Karaman, Şalpazarı Ak Parti ilçe Başkanı Metin Günay, Şalpazarı MHP ilçe Başkanı Hasan Karabayır, CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan, Şalpazarı CHP Şalpazarı İlçe Başkanı Ünal Özen, Karadeniz Konfederasyonu Başkanı Tahsin Usta, Trabzon Şalpazarlılar Derneği Başkanı Turgut Kahraman, Şalpazarı ÇPL  Müdürü Kemal Türkmen, Şalpazarıspor Klübü Başkanı Ahmet Karaçoban, Şalpazarı Atatürk ilköğretim Okulu Müdürü Muhammet Karabayır, Üzümözü Köyü Vakıf Başkanı Mehmet Mertoğlu, Kadırga Derneği Başkanı Mahmut Uzun, Şalpazarı Mal Müdürü Ahmet Kandil, Sisder Derneği başkanı ve araştırmacı yazar Abdullah Gülay, Beşikdüzü Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Demir, Şalpazarı AYASML Müdürü Nurşen Demir, Vakfıkebir İHL Müdürü Sezgin Özdin, Şalpazarı Kütüphane Müdürü Sami Kayar, Kasımağzı Derneği Başkanı Osman Taner Karaca, Sinlice Dernek Başkanı Hüseyin Karadeniz, Şalpazarı Dernekler Federasyonu yönetim Kurulu Üyeleri, Şalpazarı Mahalle ve Köy Muhtarları ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALİ MUHCU 12 yıl önce

Şalpazarı'nın maddi sıkıntılarını bir nebze olsun aşması için size bir örnek vereceğim. Erzincan İli Refahiye İlçesi'nin gurbette yaşayan insanları her yıl mutlaka memleketlerine gelir ve bütün harcamalarını ilçede yaparlar. Gelemeyenler ise para gönderip oradan alış veriş yaptırırlar. Biz gurbetteki Şalpazarlılarda yapabiliriz. Yalnız esnafımızın profesyonelleşmesi gerekir. İyi ürün, kaliteli servis şarttır. Neden herkes köfte yemeye Akçaabata gidiyor. Markete Beşikdüzüne gidiyor.Gurbette hepimiz doğal ürünlere hasret kaldık. Burada güvenilir doğal ürünler fiyatı sorgulanmadan satın alınıyor. Süt ürünleri, bal gibi ürünler gözü kapalı satılıyor. bu konuyada değinilmesi gerekiyor.saygılar.