Öne Çıkanlar Binali Yıldırım 3150 TL Aktaş Yaylası Derneği Erol Kaya Ekrem Cinkaya

Kurban derisi toplama yetkisi THK'den alındı.
Kurban derilerinin kim tarafından toplanacağı her yıl tartışma konusu oluyordu. Bu tartışmaların bir ayağında bulunan Türk Hava Kurumu'nun kurban derisi toplama yetkisi geri alındı. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberindeki bilgilere göre, kurumun elinden alınan yetkileri arasında fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama da yer aldı.

Deriler THK'ye Değil İstediğinYere
;
Türkiye'de uzun yıllardır bu konudaki tek yasal kurum Türk Hava Kurumu idi. Resmi Gazete'de Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, Kurban derisi ve bağırsağı toplama, fitre ve zekat zarfı dağıtarak yardım toplama konusunda Türk Hava Kurumu'na tanınan tüm yetki düzenlemeleri çıkarıldı.

Bu Bayram Uygulanacak
;
Böylece kurban pazarı derisi herkese açılmış oldu. Yeni karar ilk kez, önümüzdeki Kurban Bayramı'nda uygulanacak. THK'ya kurban toplama yetkisi 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu çerçevesinde verilmişti. THK 2013 için fitre bedelini de 9.25 TL olarak belirlemişti.

Yıllardır Tartışma Konusuydu
;
Türk Hava Kurumu'na tanınan kurban derisi toplama yetkisi, tartışmaları da beraberinde getiriyordu. Özellikle 28 Şubat döneminden beri, Türk Hava Kurumu'na olan bağışların azaldığı öğrenilirken, Kurban derisinde Türk Hava Kurumu dışındaki kurumlara da yardım toplayabilme yolu açıldı. Buna göre, vakıflar, dernekler, camiler öğrenci yurtları da kurban derisi toplayabiliyor.

Kaldırılan maddeler;
Yeni yönetmelikle birlikte, yürürlükten kaldırılan maddelerin bazıları kısaca şöyle:

(15. Madde) Kurban derileri ve bağırsak toplama ile fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama yetkisi Türk Hava Kurumu'na aittir. Türk Hava Kurumu, kurban bayramlarında kurban derileri ve bağırsağın toplanması ile zarf dağıtmak suretiyle zekat ve fitre toplanmasına dair usul ve esasları, yapılacak propaganda, reklam, kırtasiye ve makbuz basımı gibi işleri de kararlaştırır.

(16. Madde) Fitre ve zekat zarflarının şekli ve üzerinde bulunması gereken bilgiler Türk Hava Kurumu Genel Merkezince belirlenir ve Türk Hava Kurumu şubelerince bastırılır.

(17. Madde) Kurban derileri ve bağırsak toplamada kullanılacak makbuzun şekli ve üzerinde bulunması gereken bilgiler Türk Hava Kurumu Genel Merkezince belirlenir ve örneği şubelere gönderilerek, örneğe uygun olarak bu şubelerce ihtiyaç miktarında bastırılır.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.