Öne Çıkanlar Şalpazarı Kermes Şalpazarı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Engin Çırakoğlu TULAŞ

“ SİSDER ”   KURULDU.
Dağlarda hayatın hayvancılıkla başladığını biliyoruz. O zamanlar hayat konar göçer olduğundan kalıcı evler yapılmıyor; keçe denen kıl çadırlarda yaşanıyordu. Ancak zamanla hayvancılık terk edilmiş, yaylalar artık yazlık mesire ve dinlenme yerleri haline dönüşmüştür. Bu nedenle dağlara modern ve kalıcı evler, villalar hatta yüksek katlı binalar yapılmaya başlanmıştır.

Bu değişim birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Hukuki sorunlar bir yana, yerleşim düzenindeki plansızlıklar, çevre kirliliği, su kaynaklarının kullanımı ve temizliği, çevrenin korunması, otlakların durumu; kır pazarlarının alt yapı, su, çöp, tuvalet ve kanalizasyon gibi daha birçok çözüm bekleyen problem ortaya çıkmıştır.

Ayrıca sosyal açıdan bakıldığında insan ilişkilerindeki kaba kuvvete dayanan güç gösterileriyle doğal kaynaklar üzerindeki sahiplenme yarışı; “Yaylanın tapusu, baltanın küpüsü” anlayışı ile kırıcı, itici, zayıfı mağdur eden diğer yaklaşımlar da bir başka toplumsal sıkıntı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Devletin ilgili birimleri ve yetkililerin, yerel yönetimlerin, muhtarlıkların bu sorunların çözümü yolundaki çalışmalarını hızlandırmak ve katkı sağlamak, halk ile devlet arasında iletişimi kolaylaştırmak; sıkıntıların giderilmesinde halka yardımcı olmak, projeler üretmek, taraflara yol göstermek; bu sayede çözüme katkı sağlamak ve işleri kolaylaştırmak için sivil toplum örgütlerinin desteğine olan ihtiyaç olduğu aşikârdır. “Birlikten kuvvet doğar” anlayışı ile bu tür derneklerin kurulması gerektiği görüşü, yaygın olarak kamuoyunda tartışılmaktadır.

Sisdağı’nda da benzer sorunlar mevcuttur. Üstelik Sisdağı çok özellikli olduğu için turizm kapsamına alınmıştır. Bundan sonra Sisdağı’nda sivil toplum örgütünün katkılarına daha çok ihtiyaç olacağı  görünen bir gerçektir.
Bu gerçeklerden hareketle gönüllüler tarafından SİSDER kurulmuştur. ( SİSDAĞI YAYLALARI KÜLTÜR,  TURİZM,  KALKINDIRMA VE GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ )  adı ile 30.09.2011 tarihinde kurulan dernek; 27.10.2011 tarihinde Trabzon Valiliği’nce uygun bulunarak onaylanmış ve 11.11.2011 tarihinde de geçici yönetim kuruluna tebliğ edilmiş, üye kaydı ve kongre süreci başlatılmıştır.

Derneğin amacı ve çalışma konuları, kuruluş tüzüğünün 2. Maddesinde aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
Madde 2- Dernek, Sisdağı Yaylası’nda yaylacılık yapan halk arasında birlik ve beraberliği sağlamak; folklor, geleneksel şenlik, oyun, spor, hikaye ve benzeri halk temaşası ve kültürünü yaşatmak, yaymak ve geliştirmek; yaylacılık kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak; yöresel folklor, giyim-kuşam’ı tanıtmak ve sahip çıkmak; sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmayı sağlamak; Sisdağı Yaylası’nın alt yapı ihtiyaçlarının çevre bilincine uygun olarak düzenlenmesi ve giderilmesini sağlamak. Yaylanın güzelleşmesi ve tanıtımı için ilgili kurumlarla, geniş halk kitleleri ile diyalog kurmak ve katkılarını sağlamak, yaylacılık yapanları birbirleri ile kaynaştırma, geniş halk kitlelerinin katılımını sağlamak amacı ile sosyal ve kültürel etkinlikler, yayla şenlikleri yapmak; manevi değerlere sahip çıkmak; eğitici, tanıtıcı, birlik ve beraberliği pekiştirici faaliyetlerde bulunmak; her türlü sosyal tesis, pazar yeri düzenlemelerini yapıp güzelleştirmek ve giderlerini bütçe imkanları ölçüsünde karşılamak.
Kongre çalışmalarından sonra her türlü düşünce, öneri ve katkıya açık olarak, zorlu bir hizmet süreci başlamış olacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.


Haber:Abdullah Gülay
                                                                       
                                                          
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.