Öne Çıkanlar Şalpazarı Ağasar Hilmi Türkmen ŞALFED hacı

Oğuz Beldesi ve Beş Köyünde Kuduz Karantinası
Trabzon'un Beşikdüzü ilçesine bağlı Oğuz beldesi ile beldeye bağlı 5 köy kuduz şüphesiyle karantinaya alındı. Beşikdüzü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü karantinaya alınan belde ve 5 köyde dolaşarak sahipli sahipsiz köpeklere kuduz aşısı yapıyor. Kuduz köpeğin ısırdı karı kocaya da gerekli tedavileri uygulanıyor.

Oğuz beldesinde köpeği tarafından ısırılan ve sonra köpeğin kuduz olduğu ortaya çıkan Belediye Meclis Üyesi Aslan Özdemir, "Hayvan bir gün buradan çıkıyor gidiyor, kapıya gelen yabani köpeklerin peşine. Köpeklerle bir müddet boğuşuyor ve yaralanıyor. Ben olayı fark ettiğim zaman yaralı idi. Daha sonra evden çıkarken hanıma köpeğin yemeğini verirsin dedim. Hanım yemeğini vermiş, köpeği yerine aldığı sırada kolunu ısırıyor. Köpeğe aşı yaptırmak istedim, zincire takmak isterken benim elime de saldırdı. Hemen olayı yetkili kurumlara aktardım; Kaymakamlığa gittim, İlçe Tarım Müdürlüğüne gittim, veterinerle görüştüm. Bir gün sonra köpek kendiliğinden öldü. Köpeği aldılar, Samsun'a gönderilmiş, oradan gelen rapor kuduz olarak çıktı." dedi.

Aslan Özdemir'in eşi Cevahir Özdemir de şunları söyledi: "Torunum otururken ben köpeği kapıdan her zamanki yerine almak istedim. O arada elimde eldiven vardı, köpeği çözerken elimin birine daldı. Önceden köpek bizimle oynuyordu, biz böyle bir şey olabileceğini düşünmemiştik. İkinci bir zincire takacağım sırada yine saldırdı, köpeğin ağzından bir elimi alamadım, bana acı vermeye başladı. Köpeği bırakmak zorunda kaldım. Kaçıp gitti. Önce sağlık ocağına sonra Vakfıkebir Devlet Hastanesi'ne gittik. Eşim köpeğimizin yolda köpeklerle dalaştığını görmüş. Daha sonra köpek öldü. Kuduz olduğu ortaya çıkınca eşimle hastaneye gittik, aynı müdahale ona da bana da uygulandı."

Oğuz beldesinde yaşayan ve köpeğine aşı yaptıran Hayrullah Dişli, kuduz vakasını duyduklarında hayvanlar için tedirgin olduklarını söyledi. Dişli, "Kuduz vakasını duyar duymaz veterinere bilgi verdik, geldiler aşılarını yaptılar. Kendi köpeğimizde kuduz olabilir diye şüpheye düştüm, çünkü diğer köpeklerle gezerken temas halinde olabiliyor. Veterinere gösterdik herhangi bir hastalık görmedi, aşılarını yaptırdık şu an gayet normal hali var." dedi.

Oğuz Beldesi Başkanı Şakir Yenigün ise "Durumu İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirdik. Ertesi gün hayvanın ölmesi vesilesiyle gerekli tespit yapıldıktan sonra kuduz vakası olduğu ortaya çıktı. Beldemizde zaten gerekli tedbirler alınmıştır, herhangi bir vaka söz konusu değildir." diye konuştu.

Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "5 Temmuz Cuma akşamı Oğuz beldesindeki vatandaşlarımızın bize ihbarıyla fark etmiş olduğumuz bir köpek ısırması vakası sonucunda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle olayı anında takibe aldık. 5 veteriner hekimimizi görevlendirdik. 6 Temmuz günü köpek ölünce 8 Temmuz Pazartesi günü Veteriner Hizmetleri Kontrol Laboratuvarı'na gönderdik, orada pozitif çıktı, yani kuduz olduğu anlaşıldı. Sonuçlar belli olunca aynı gün biz hayvan sağlığı zabıtası komisyonumuzu topladık. Birlikte ilçemiz genelinde ve özellikle kuduz vakasının görüldüğü beldede alınabilecek önlemleri, tedbirleri konuştuk. Öncelikle karantina tedbirlerine başvurduk ve şu anda karantina tedbirleri devam ediyor. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve personeli, Oğuz beldesi ve beş köy muhtarlığımız, ihtiyar heyetimiz ve belediye meclis üyelerimiz, zabıtalar, Aile Sağlığı Merkezimiz, Toplum Sağlığı Merkezimiz, Sağlık Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğümüz, konuyla haberdar olan herkes ilgilenmektedir." açıklamasını yaptı.

Sahipli sahipsiz ne kadar sokak hayvanı varsa tespitine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kaymakam Aktaş, "Kuduz aşısı olan olmayan tüm sokak hayvanlarının aşısını yapıyoruz. Özellikle köylerimizde ilanlarımız devam ediyor. Duyurularımızı yaptık. Diyoruz ki köpek ısırması veya herhangi bir yerinde yara bere görülmesi sonucunda bize bilgi verin veya sahada dolaşan hekimlerimize haber verin. Şu ana kadar bir olumsuzluk yaşamadık, inşallah bundan sonra da yaşamayız." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haberler.com
banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.