Öne Çıkanlar MİS İbrahim Sarı kasımağzı Hilmi Türkmen Muzaffer Durmuş

Dortmund'da ''Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'' Coşkuyla Başladı
Dortmund Westfalenhalle'de gerçekleştirilmekte olan etkinliklerin ilk gününe yoğun katılım yaşandı.



Etkinliklerin açılış programında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sireau, Devlet eski bakanları Faruk Nafiz Özak ve İmdat Sütlüoğlu, Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar, Salih Cora ve Haluk Pekşen, Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Üsküdar Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Essen Trabzon Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Trabzon Vafı Başkanı Bilgin Aygül, Avrupa Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Altınışık, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TTB Başkanı Şükrü Güngör Köeloğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon ve İstanbul’un ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş, sanat ve spor dünyasının önemli isimleri ile Avrupa’daki Trabzonlular başta olmak üzere gurbetçi Türkler ve yabancı katılımcılar hazır bulundu.




Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nin açılış programında katılımcılara seslenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun selamlarını katılımcılara ileterek sözlerine başladı. Soylu, “Biz size Trabzon’dan dostluk getirdik ama Türkiye’den iki kişinin de selamını getirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu sizlere selamlarını ifade ettiler” dedi.

Bizim Siyasetimiz Anadolu Siyasetidir;
Konuşmasında eskiden bir yılı planlayamayan bir ülke olan Türkiye’nin artık 2023’ü, 2071’i planlayan bir ülke haline geldiğini kaydeden Bakan Soylu, “Biz büyük bir medeniyetin torunlarıyız. Bu büyük medeniyette Mevlana var, Köroğlu var, Hoca Ahmed Yesevi var, Mimar Sinan var, bize bu medeniyeti bırakan büyüklerimiz var. Biz hangi adımı attığımızı, neyi hedeflediğimizi biliyoruz. Zengin bir Türkiye’yi, özgür bir Türkiye’yi, güçlü bir Türkiye’yi ifade etmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bugünlerde zor ve sıkıntılı günler yaşadığımızı da biliyoruz. Ülkemizin barışını bozmak için hangi oyunların oynandığını biliyoruz. Biz, birliği beraberliği, medeniyet ışığını anlatmak için Trabzon’dan buraya geldik. İçiniz rahat olsun. 365 günü planlayamayan Türkiye 2013’ü, 2071’i planlayan bir ülke oldu. Bunun siyaseti yok. Bizim siyasetimiz Anadolu siyasetidir” diye konuştu.

Ülkenizle Onur ve Gurur Duyun;

Avrupa’daki Türklere seslenen ve hedeflerini ifade eden Soylu, “Siz burada bizim bayraktarlığımızı ve temsilciliğimizi yapıyorsunuz. Şunu söylemek istiyorum: Ülkenizle onur duyun, ülkenizle gurur duyun. Buradaki gençlerimizden en iyi okullarda okumalarını, meslek sahibi olmalarını, Alman dostlarınızla birlikte geleceği birlikte inşa etmenizi istiyoruz. Sizden değerlerimizi burada aynen devam ettirmenizi istiyoruz. Sizden başarılı mühendis, başarılı öğretmen, el uzatana dost, şefkatli ve merhametli bir anlayışı gerçekleştirmenizi istiyoruz. Hiç merak etmeyin. Kim ne söylerse söylesin bir yandan bunları sağlayacağız, bir yandan da dünyanın en büyük on ülkesinden biri olacağız” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu konuşmasının sonunda önce Trabzonspor’un şampiyonluk yaşayan eski futbolcuları Necati Özçağlar, Serdar Bali, Ali Kemal Denizci, Hüseyin Tok, İlyas Akçay ve Bekir Barçın’ı, ardından da tüm protokol mensuplarını kürsüye çağırarak hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Trabzon, Başarı İçin Herşeye Sahiptir;
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise konuşmasında 21. yüzyılın şehirlerin yarışı olacağına dikkat çekti. Trabzon’un bu yarışta başarıyı sağlayacak her şeye sahip olduğunu kaydeden Hamzaçebi, “21. yüzyıl ülkelerin yarışının yanında kentlerinde yarışına sahne olacaktır. Trabzon, Berlin duvarının yıkılması sonrasındaki yeni dünya düzeninde yeniden dünya kenti olma iddiasını ortaya koydu. Trabzon bu yarışı gerçekleştirecek ve başarıyı sağlayacak olan kadrolara, insan birikimine sermayeye ve her türlü kapasiteye sahiptir. Dünya kenti Trabzon ilk kez bu kadar kapsamlı bir organizasyonu Dortmund’da gerçekleştiriyor. Bu beraberliğin büyüyerek devam etmesini diliyorum. Kentlerin yarışında Dortmund ve Trabzon el ele yürümelidir. Bizim kültürümüzde gurbet diye güzel bir kavram vardır. Gidilen yerler para kazanılıp memlekete dönülecek yerlerdi ancak insanlarımız bunu değişirdi. Buraları memlekete dönüştürdü” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da bir selamlama konuşması yaparak katılımcılara ‘hoş geldiniz’ dedi.




Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak ise konuşmasına etkinliklerin gerçekleştirilmesi için yoğun çaba sarf eden Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya ve ATDF Başkanı Salih Altınışık’ı sahneye davet edip alkışlatarak başladı. “Hangi partiden, hangi meslek grubundan olursa olsun bir yumruk gibi buradayız” diyen Özak, “Trabzon, Türkiye’de metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehirdir. 555 yıl evvel Fatih Sultan Mehmet Trabzon’u fetih etti. 1461’de büyüklerimiz buraya geldi. Ekmek parası için buraya geldiler. İkinci ve üçüncü nesilleri yetiştirdiler, asimile olmadılar ama entegre olarak bugün AB’ye giren Türk toplumunu oluşturdular. Onları selam ve saygı ile anıyorum. Avrupalı, Türk ailesini toplumuna örnek olarak göstermektedir. Bugün Türkiye 6. büyük Avrupa ekonomisi ise gurbetçilerimizin bunda çok büyük emeği var, onları saygı ile selamlıyorum” dedi. Özak sözlerini özetle şu şekilde tamamladı: “Biz hep ilklerin şehriyiz. Anadolu’da il şampiyonluğu alan, Anadolu’da ilk Kur’an-ı Kerim’i basan biziz. Fatih’in fetih ettiği, Yavuz’un yönettiği, Kanuni’nin doğduğu, Atatürk’ün üç defa ziyaret ettiği biziz. Bir mütefekkir diyor ki Kanuni’nin bu büyük zekasında doğup büyüdüğü toprakların çok önemli rolü vardır. İşte o topraklar Trabzon’dur. Bu etkinliklere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”



Hepinizi Trabzon'a Davet Ediyorum;
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de etkinliklerin açılışında kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirirken, “Bu salonda şehrimizin güzel bir örneğini sunuyoruz ve aslını görmek için hepinizi Trabzon’a davet ediyoruz” diye konuştu.




Terörün Her Türlüsünü Lanetliyoruz;
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nin açılış programında gerçekleştirdiği konuşmada evrensel değerlere dikkat çekti. “Sizlere bütün Trabzon halkının, 768 bin 417 hemşehrinizin selamlarını getirdim” diyerek sözlerine başlayan Başkan Gümrükçüoğlu, “Burada buluşmamızda birkaç gayemiz vardı. Biz bu buluşma vesilesiyle diyoruz ki, Türkiye’de ve dünyada, Fransa ve Almanya’da, dünyanın neresinde olursa olsun, şehir ve millet olarak terörün her türlüsünü şiddetle lanetliyoruz.

Biz Barış ve Kardeşliğin Yanındayız;
Dünya insanlarının dili, dini, etnik kökeni ne olursa olsun barış ve kardeşliğinden yanayız. Biz Sayın Ullrich Sireau ile beraber, iki belediye başkanı olarak ‘Adem ve Havva’dan geldik’ diyoruz. Barış ve kardeşliği tüm dünyaya ilan ediyoruz.  Biz bunu en iyi yaşayan ve yaşatan bir şehir olarak Dortmund’u tanıdık.

Trabzon'u Avrupa'da Tanıtıyoruz;
Tabi ki bu etkinliklerde Trabzon insan sevgisi, uygarlık anlayışı, doğası, kültürü sanatı ve sporuyla kendisini Almanya’ya ve Avrupa’ya tanıtacaktır. Bunun yanı sıra ticaret ve sanayi mensupları da ticaret ve bir lojistik hat için görüşmeleri sürdüreceklerdir. Başta Sayın Bakanımız Süleyman Soylu olmak üzere bizlere bu yolda destek olanlara şükranlarımı sunuyorum. Etkinliğimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum”
şeklinde konuştu.




Dortmund'u Seçmeniz Gurulandırdı;
Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sireau ise konuşmasına Türkçe ‘hoş geldiniz’ diyerek başladı. Konuşmasında ilk defa Türkiye dışında gerçekleştirilmekte olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nin Dortmund’da düzenlenmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade eden Sireau, “Birçok rakip şehre rağmen bu program için Dortmund tercih edildi. Bu bizi gururlandırdı. Kardeş şehir oluşumuzun ifadesi oldu. Türk-Alman dostluğu bu etkinliklerle derinlik kazandı. Eminim Dortmund’daki fuar günleri Trabzon’dan gelen renklerle şehrimizde ışıklar saçacaktır. Yıllardır Trabzon ile Dortmund’un kardeş şehir olması için çaba sarf edenlere teşekkür ediyorum. Trabzon’un renkleri misafirleri çekecektir ve etkileyecektir. Başarılı ve güzel fuar günleri diliyorum. Hepiniz Dortmund’a hoş geldiniz” dedi.

Avrupa Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Altınışık da konuşmasında, “55 yıllık göç tarihinin en büyük etkinliklerine hepiniz hoş geldiniz. 5 gün boyunca Trabzon’u dolu dolu yaşayacağız. Bize destek veren ve destek olan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İlk Gün Yoğun Program, Yoğun Katılım;

Dortmund’da gerçekleştirilmekte olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nin açılış programında protokol konuşmalarının ardından Avrasya Üniversitesi Karadeniz’in Uşakları Kolbastı Ekibi sahne aldı.  Kolbastı gösterisinin ardından defile, halkoyunları gösterisi ve mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımı’nın konseri salonda coşku dolu anların yaşanmasına neden oldu. Gece, Feluka ve Yusuf Güney konseriyle tamamlandı.








banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
61 8 yıl önce

Bir baskadir bizim memleket