Her zaman söylediğim gibi yorumlar şahsi düşüncemdir ve hiç kimseyi bağlamaz. Elimden geldiğince objektif yorum yapmaya çalışırım. Genelde fikirlerime yoğun destek bulduğumu da rahatlıkla söyleyebilirim.

Türkiye’de seçmenler her ne olursa olsun birkaç bölümde ele alınır. Ne yaparsanız yapın bunu değiştiremezsiniz. Çok fazla gevelemeden Türkiye cumhuriyeti toprakları üzerinde yaşayan toplumun kimlik yapısını bir irdeleyelim. Memleketimizde sol görüşlü kardeşlerimiz bu ülkenin taş çatlasa yüzde yirmi altısını oluşturuyor. Buna göre sol partilerin oy oranı bellidir ve bunun bir iki puan altında veya üstünde olabilirler.

Yine ülkemizde öncelik Türkiye diyen ve hatta ülke çıkarlarını dini inancında önünde tutan gurubumuz yüzde on dörttür. Yine bu yönde oy kullanan seçmen sayısı üç aşağı beş yukarı değişse de oran aynıdır. Tepki oyları ve şahısların oynadığı roller oy potansiyelini iki üç puan yerinden oynatır.

En önemlisi de bu ülkede yaşayan toplum dini hassasiyetlerini gözeterek (bu örf ve adetleri de kapsamaktadır) çalışanın etrafında toplanmaktadır. İşte o toplum kavgayı, karışıklığı, boş işlerin peşinden konuşmayı tercih etmeyen toplumdur. Onun da oy oranı yüzde kırk beş civarıdır. Peki bu çerçeve içerisinde toplanan kalabalık neye göre nasıl oy kullanıyor? Önce kendinden birisini, kendini temsil edeni tercih ederken onun çalışma potansiyeline, vaatlerine bakarak kendi iç muhasebesinde tartıp kararını veriyor.

Geçmişte yaşanan örneklere bakarak bu kanıya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde istisnalar da yok değildir. Mesela bana göre Tayyip Erdoğan CHP den adaylığını koysa en kötü ihtimal CHP nin oy oranı yüzde otuz sekizleri görür. Bu bir istisnadır.

Geriye kalan Türkiye’de yaşayan topluluklar aşırı Kürt milliyetçileri, aşırı İslam sempatizanı, aşırı sol ve terör örgütü sempatizanlarıdır.

Bir diğer konu da partilerimizin yanlış yaptıkları bazı konuların mevcut olmasıdır. Bun da onlar için büyük bir oy kaybına sebep oluyor. Öncelikle halkımız vitrine çok dikkat ediyor ki bu şu ana kadar gördüğüm birçok partide yok. İstanbul birinci bölge milletvekili adayları kimler, adı şanı duyulmamış insanlar… Bu birinci hataları partilerimizin. İkinci hata ise projeler halkın gözünde inandırıcı olmalı ve gerçekten mitinglerde proje anlatılmalıdır.

Sosyal paylaşım sitelerinde yapılan paylaşımlar ve reklamlar insanların fikirlerini pek etkilediğini sanmıyorum. Ne CHP Ak Partiden oy alabilir ne de MHP HDP den… Yalnız ilk defa oy kullanacak olan yeni neslin oyları çok önemli. Onlar da yüzde seksen ailelerinin etkisi altında kalarak kararlarını veriyorlar.

Her ne olursa olsun ülkemiz, halkımız için hayırlısı olsun diyoruz. Kardeşlik ve barış içerisinde bir seçim atlatmayı Allah bize nasip etsin.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.