Öne Çıkanlar Refik Kurukız spor Geyikli Şalpazarı Emrah Karaalan

Şalpazarı’nda sahlep üretimi için ilk adım atıldı

Şalpazarı Tarım ve Orman Müdürü Rasim Erkan, sahlep dikim bahçesinde yaptığı konuşmasında “iklim şartları ve arazinin durumuna göre, yumru halinde dikerseniz Temmuz Ağustos aylarında dikilebilir. Fidan halinde dikerseniz Kasım, Aralık ve Ocak aylarında da dikebilirsiniz. Projemizi 20’şer metrekareden 3 çiftçimizle yürütüyoruz. Diktiğimiz bu salep bitkisini Mayıs ayında hasat ediyoruz. Dikimin başarılı olup olmadığını hasat dönemindeki yumru sayısından anlayacağız. Yumru sayısını arttırdığımızda bunu ilçe geneline yapmayı düşünüyoruz. Sahlep bitkisinin satışı hem yumru halinde hem de toz halinde yapılabiliyor. Çalışmalarımızda bize yardımcı olan Ziraat odası başkanımız Ali Bayraktar Beye, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Yahya Çavdar Beye, personel arkadaşlarımıza ve İlçe Kaymakamız Uğur Ünsal Beye teşekkür ediyoruz. Bu projede başarılı olmayı hedefliyoruz” dedi.

Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar fındığa alternatif ürün oluşturulması için birbiri ardına çözüm üretmeye çalıştıklarını belirtirken sözlerine şöyle devam etti. “Son dönemlerde üreticilerimizin bize başvurmaları üzerine ilçemizde başka hangi bitkileri yetiştirebiliriz diye düşünüyoruz. Ben göreve geldikten sonra kültür mantarcılığı, seracılık, salma tavukçuluk ve değişik konularda atılımlar yaptık. Fakat bu atılımlarda üreticilerimizle ikinci aşamaya geçemedik. Bugün burada dikimini yaptığımız salep getirisi yüksek bir ürün. Bu gün itibarı ile 3 üreticimizle bu işe başladık. Salep üretimini dikimini yaptığımız Şalpazarı Akçiriş. Üzümözü ve Geyikli mahallelerinde oluşturduğumuz bahçelerde Trabzon'da ilk defa Şalpazarı İlçesinde gerçekleştirdik”

Sahlep için ilk dikim uygulamalı olarak Akçiriş mahallesinde Hanife Özcan’a ait bahçede gerçekleştirildi.

Sahlep bitkisinin bilindiği gibi başta dondurmacılık olmak üzere sağlık, gıda ve kozmetik alanlarında geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Pazar sıkıntısı olmamaıs ve yüksek satış fiyatı nedeniyle Doğu Karadeniz bölgesinde fındığa ciddi bir alternatif olma potansiyeline sahip olduğu değerlendiriliyor.

banner124
Anahtar Kelimeler:
ŞalpazarıSahlepSalep
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.