Öne Çıkanlar Çelige PTT MTA davunlu obası Orhan Alışkan

Tahsin Halcı Canlı Yayındaydı..

S.G.K. İl Müdürü Tahsin HALCI Çay tv’ deki canlı yayın programında Sosyal Güvenlik yasası ve Genel Sağlık Sigortası ilgili olarak 5510 Sayılı Kanunun geçici 12. maddesine göre; yeşil kart sahibi olanlar ile yeşil kartlı olmayanlardan herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayanların, 01.01.2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını bildirerek konu hakkında  ayrıntılı bilgi verdi. Vatandaşlarımızın zor durumda kalmamaları için mutlaka 1 ay içinde gelir tespiti yaptırmalarının gerektiğini bildirerek,  her türlü bilgi ve sorunları için İl Müdürlüğümüzde kurulan  GSS Koordinasyon Merkezine müracaat etmelerini önerdi.

 

Canlı yayın programına vatandaşlarımızın ilgisi yoğun oldu ve SMS yolu ile 500’e yakın soru geldi. Gelen tüm sorular İl Müdürü tarafından bire bir cevaplandırıldı. 

Tahsin Halcı ayrıca Trabzon S.G.K. İl Müdürü sıfatıyla aşağıda yer alan duyuruyu yayınladı.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA BASIN DUYURUSU

 

5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesine göre; yeşil kart sahibi olanlar ile  herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.

1 Ocak 2012 tarihinden sonra  yeşil kartlı olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların genel sağlık sigortası tescili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re’sen yapılacaktır. Bu kişilerin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekmektedir.

Yapılan gelir tespiti sonucunda; aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden az olması halinde bu kişiler, primleri devlet tarafından karşılanarak Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında tescil edilecektir.

 Yapılan gelir testi sonucunda; aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden fazla olması halinde ise bu kişiler, Kanunun 60 ıncı maddesinin (g) bendi kapsamında tescil edilecektir. Bu kapsamda  tescil edilen kişilerden aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarı;asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler  35.46 TL, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler 106.38 TL ,asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler 212.76 TL genel sağlık sigortası primi ödeyeceklerdir..

1 Ocak 2012 tarihinden sonra yeşil kart vizesi dolanların ise vize tarihinin  dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir tespiti talebinde bulunmaları gerekmektedir. Gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeyenler ise asgari ücretin iki katı tutarı üzerinden hesaplanan ( 212.76 TL ) genel sağlık sigortası primi ödeyeceklerdir.

2022 sayılı kanun kapsamında yaşlılık ve özürlülük maaşı alanlar otomatikman GSS li sayıldıklarından gelir tespiti yapmalarına gerek bulunmamaktadır.


01/01/2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınan vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi ve konuyla ilgili muhtemel sorunlara ilişkin acil çözüm üretmek amacıyla Müdürlüğümüzde kurulan GSS Koordinasyon Merkezin den  bilgi alabilecekleri hususunu,

 

Önemle Rica ederim.   

 

 

                                                                                   Tahsin HALCI

                                                                                  S.G.K. İl Müdürü



banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.