Öne Çıkanlar Binali Yıldırım 3150 TL Aktaş Yaylası Derneği Erol Kaya Ekrem Cinkaya

Su problemini çözmeye kararlıyız
Akçiriş köyü muhtarı Selçuk Usta, Şalpazarı ve köylerinde ciddi boyutta yaşanan su probleminin gelecek yıllarda daha da yaygınlaşacağını ve bu problemi kökten halletmek istediklerini söyledi. Genç muhtar Şalpazarı Haber’e şu açıklamaları yaptı.

Köylerimizdeki su kaynakları artık ihtiyacı karşılamıyor. Dolayısıyla bu ihtiyacı köy dışından gidermemiz gerekiyor. Birkaç tane projemiz var, hâttâ bunların birini halen Şalpazarı Belediyesi hayata geçiriyor. İzmiş tepesine 500 tonluk bir depo yapıyor. Dereden oraya su pompalayıp bizim köylere dağıtacak. Fakat biz buna sıcak bakmıyoruz, çünkü buradan o depoya su basılması için sarf edilecek elektriğin faturasına biz köylüler olarak dayanamayız.

Bizim için tek ve en iyi çözüm, Karakısrak mevkiine gölet türü bir şey inşa edilmesidir. Köylerde zaten altyapı hazır, elektrik sarfiyatına da gerek yok, su zaten akarına doğru geliyor. Bu kesin çözümdür, en az 100-150 sene su ihtiyacımızı karşılayacaktır.

 Sondaj çözüm değil


Sondaj vurularak kuyu suyu elde etmek bizim yöremizde çözüm değildir, çünkü arazi çok meyillidir. Örneğin Üzümözü Köyü’nde sondaj vuruldu ama su iki sene sonra kurudu. Su problemi sadece birkaç köyün değil, bütün Ağasar’ın problemidir. Simenli ve Ağırtaş gibi yüksek köylerde bile aynı problem yaşanıyor. Şu an belki 10 köyde yaşanıyor ama yakın gelecekte bütün köylerde aynı sıkıntı yaşanacak. Çünkü eski iklim özellikleri yok, yağmur sel şeklinde yağıyor ve akıp gidiyor. Su kaynaklarının sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için kar yağması gerekiyor ama tam beş senedir doğru dürüst kar yağmıyor. Köyümüz Akçiriş’e depo yaptık, ırmaktan su basıyorduk ama şimdi ırmak kuruduğu için basamıyoruz. İlk zamanlarda iki saatte dolan 20 tonluk depo şimdi beş günde ancak doluyor. Doğal olarak bu da yeterli gelmiyor.

Kesin çözüm, Karakısrak’ın alt taraflarında yani Sinlice’nin yukarılarına bir yerde Ağasar Deresi’ni oluşturan kollardan birinin önünü kapatarak gölet oluşturmak ve Şalpazarı’nın bütün köylerine oradan su vermektir. Bu projeyi yatırım planına aldırmak için sadece Düzköy muhtarı Şaban Yılmaz ve ben uğraşıyoruz. Proje maliyeti 2 milyon lira civarındadır. Ne yazık ki arkamızda siyasi destek olmadığı için bu parayı vermek istemiyorlar, ağırdan alıyorlar. Hâlbuki Tonya’da sadece beş tane köy için 2,5 milyon lira ödenek verildi. Proje gerçekleştirildiği takdirde bizim suyumuzu 15 köy kullanacak. Sorunumuz ve projemizi doğrudan Bakan Erdoğan Bayraktar’a ilettim. Gerekirse sayın bakanla yine görüşüp projenin gerçekleşmesi için takip edeceğim.

Seçimde yine aday olacağım

Yeni dönemde yine aday olacağız. Bu projeyi bitirmeden bırakmak istemiyoruz. Vatandaşın nabzını tutuyoruz, onlar da devam etmemizi istiyorlar

banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.