Öne Çıkanlar Şalpazarı Ağasar Sisdağı derneği Fehmi cengiz. şalpazarı belediyesi

Fındık'ta Külleme hastalığının görüldüğü tespit edildi.
Şalpazarı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Mühendisi Cihat Topçu, Fındık'ta Külleme hastalığına ilişkin yaptığı bilgilendirme açıklamasında; Hastalık etmeni bir fungus olup kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda geçirir. İlkbahar da normal büyüklüğünü almış sağlam yapraklara bulaşır ve hastalığı başlatır.

Belirtileri; Yaprakların alt yüzeyinde beyaz pulcukların görülmesinden sonra, yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülür.

Yaprakların vaktinden önce düşmesi sonucu fındık kalitesi olumsuz etkilenir ve o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir. Bu durumun uzun yıllar devam etmesi halinde ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir.

 Fındık'ta Külleme hastalığı'na karşı alınacak önlemler;

Bulaşmanın önüne geçebilmek için dökülen yapraklar yok edilmeli, budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa belirtiler görüldüğü gibi ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilaçlama yapılmalıdır.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.