Öne Çıkanlar Şalpazarı köy istanbul Sisdağı Mevsimlik işçi

Fındık hastalıkları ve zararları anlatıldı.
Şalpazarı İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından fındık hastalık ve zararlıları hakkında bir toplantı düzenlendi.





İlçe Tarım Müdürü İsmet KARABAYIR açılış konuşmasında fındık bitki hastalık ve zararlılarına karşı mücadelede bilinçsiz ilaç kullanımının insan sağlığı açısından zararına değinerek, artık ilaç kullanan kişilerinde belgesiz ilaç kullanamayacağına değinmiştir. Bu amaçla da  köy ve mahallelerde zirai ilaç kullanımını meslek edinen kişiler başta olmak üzere eğitimli sertifikalı kişilerin zirai ilaç kullandırılması için çalışmalara başladıklarını anlattı.

Şalpazarı İlçe Tarım Müdürlüğü ile İl Tarım Müdürlüğü elemanları tarafından Atatürk İlköğretim Okulu toplantı salonunda fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları hakkında bilgi verildi.

Konuşmacılar fındıkta bakteriyel yanıklığı, fındık filiz güvesi, fındık kozalak akarı, fındık filiz güvesi, dalkıran, mayıs böceği, uç kurutan, fındık Gal Sineği ve virgül kabuklu biti gibi konularda nasıl mücadele edileceğine değinildi.

Özellikle mevsim itibariyle her yıl fındık bahçelerinde önemli ölçüde zarar yapan fındık kurduna karşı ilaçlı mücadeleye iklim koşulları neticesinde gecikmeli olarak ilimizde sahil kesiminde 05 Haziran, orta kesimde 12 Haziran, yüksek kesimde 17 Haziran 2011 tarihlerinden itibaren başlanacağı belirtilmiştir.
            
İsmet Karabayır, mücadeleye bahçedeki hakim fındık çeşitlerin %50 si MERCİMEK İRİLİĞİNİ aldığı dönemde başlanması gerektiği belirtilerek, "fındık bahçesinde fındık kurdu olup olmadığının veya mücadele eşiğinin tespiti amacıyla 10 dekarlık bir bahçede bahçeyi temsil edebilecek 10 ocak seçilir ve bu ocaklardan  birer  dal seçilerek bu dallar  3 x 3,5 metrelik beyaz bir örtüye silkelenir. Silkeleme sonucu 10 ocakta 2 veya daha fazla fındık kurdu düşmüşse o bahçede ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Düşen fındık kurdu 2 den az ise ekonomik olmayacağı için ilaçlama yapılmamalıdır" dedi.

1 dekar fındık bahçesinin (40-50 ocak) 1 Atamizör deposu suyla ilaçlanabileceğini belirtilerek zararlı  hareketli olduğu için ocağın yarısının ilaçlanması yeterli olacağını, ilaçlama yapılırken ocaklarda alttan yukarı doğru ilaçlama yapılmasına, ilaçlama yapılan bahçelerde 7-21 gün süre aralığında hayvan otlatılmamasına dikkat edilmesin önemine değinildi.
            
Zirai Mücadelede Toz Formülasyonlu Bitki Koruma Ürünlerinin kullanımı(toz tohum ve toz kükürt hariç) 2009 yılı itibarı ile yasaklandığından; Toz formülasyonlu (%2- %2,5- %5’lik ) Bitki Koruma Ürünlerinin tüm ürünlerde kullanımı yasaktır. Bu nedenle üreticilerin üretimi, satışı ve kullanımı yasak olan Toz formülasyonlu zirai ilaçları kullanmamaları gerekmektedir..
          
 Fındık kurdu mücadelesi süresince arıcıların arılarını mutlaka mücadele sahasının dışına çıkarmaları gerekmektedir.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bülent Şirin 13 yıl önce

Ne güzel. Eskiden yoktu böyle şeyler. Teşekkürler müdürüm. :)