Öne Çıkanlar Cemal Bayram Trabzon İli Şalpazarı İlçesi Sayvançatak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Trabzon Şalpazarı Dereköylüleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Binali Yıldırım 3150 TL

DOKAP Projesi Bilgilendirme Toplantısı Yaptı.
Şalpazarı Tarım İlçe Müdürü Reşat Baş nezdinde ve İl Tarım Müdürlüğünden Gelenler tarafından sunum yaparak Yüksel Kılıç tarafından bilgilendirmelerde bulunuldu.

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl  Müdürlüğü tarafından Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz projesi kapsamındaki İllerde Hayvancılık yatırımlarının desteklenmesiyle İl genelindeki İlçelerde bulunan toplantı salonlarında konuşmacılar tarafından Mahalle Muhtarlarına ve diğer sivil toplum üyesi katılımcılarına bilgilendirme toplantısı yapıldı.

“Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) proje kapsamında, küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin fiziki altyapılarının iyileştirileceğini, mevcut hayvanların ıslah edileceğini, bölgedeki mera potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilecek  ve böylece et yönü ön planda olan hayvancılığın geliştirileceğini Büyükbaş hayvancılık işletmelerine, etçi veya kombine ırk damızlık boğa alımında yüzde 80 hibe desteği sağlayacak.  Tabii veya suni tohumlama ile etçi veya kombine tohum kullanan ve ön soy kütüğüne kayıtlı; anaç hayvan başına 350 TL, doğacak buzağı için ise 150 TL olmak üzere toplam 500 TL. destek verileceğini, ayrıca yetiştirici soy kütüğüne üye ise 70 TL ilave destekten faydalanacağını, yetiştiricilerin desteğe erişimini kolaylaştırmak amacıyla başvuruda ölçek ve birlik üyelik şartı aranmayacak. Damızlık boğa, koç ve teke alımındaki desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu'nun kararı 4 Haziran 2014 tarihinde yayınlandı. Bu kararın tebliği 05.07.2014 tarihinde Resmi gazete’de yayınlanmış olup daha uygulama rehberi çıkmamıştır. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamındaki illerde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi çerçevesinde 2014-2108 yılları arasında hibe desteği programı uygulanacak. Karar kapsamında kurulu veya kurulacak işletmelere yeni inşaat veya tadilatta yüzde 50, damızlık boğa, koç ve teke alımında yüzde 80 hibe desteği ödemesi yapılacak.” dedi.

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri Kapsamındaki  Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamındaki Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illeri ile Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane illerinde uygulanacağını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar,  bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik olarak, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerinin kurulması için yapılacak yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesini amaçlandığını söyledi.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

“  Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın talebi üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 19 Mart 2014 tarihinde kararlaştırıldı. Karar, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamındaki Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illeri ile Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane illerinde bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik olarak, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerinin kurulması için yapılacak yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesini amaçlıyor. Karar kapsamında, Türkvet sistemine göre işletmesi aktif olan yetiştiricilere; büyükbaş için en az 10 baş anaç, en çok 49 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş anaç, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ve kapasitelere uygun damızlık erkek materyal (boğa, koç, teke) alımına hibe desteği uygulanacak.

Hibe Desteği programı 2014-2018 yılları arasında uygulanacak. Karar kapsamında, kurulu veya kurulacak işletmelere yeni inşaat veya tadilatta yüzde 50, damızlık boğa, koç ve teke alımında yüzde 80 hibe desteği ödemesi uygulanacak. Karar kapsamında gerçek veya tüzel kişilerce kurulacak işletmeler uygulanacak hise desteğinden bir kez yararlandırılacak. Yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı uygulama esasları tebliğinde belirlenecek. Yatırım tutarının üst sınırını aşan kısmı ise ayni katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanacak. Her bir proje sahibi sadece bir projesi için nişe desteğinden yararlanabilecek.

Bu karar kapsamında uygulanacak hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımı tamamlanan işletmeler yararlanacak. Yatırımın tamamlanamaması halinde ek süre verilmesinde İl Proje Değerlendirme Komisyonu'nun uygun görüşü doğrultusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili olacak. Karar uyarınca yapılacak ödemeler GAP, DAP, KOP ve DOKAP eylem planları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili yıl bütçesine tahsis edilen ve Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinde yer alan sermaye transferleri ödeneklerinden karşılanacak. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak Ziraat Bankası'na destekleme tutarının yüzde 0.2'si oranında hizmet komisyonu ödenecek.

Karar kapsamındaki hibe desteklemelerinden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları yararlanamayacak. Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırımcılar, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamayacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bu Karar kapsamındaki aynı destek konularından yararlanan veya yararlanacak yatırımcılar bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına müracaat edemeyecek. Bu fıkra hükümlerine uyulmaması halinde, bu Karar kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınacak. Uygulama rehberi çıkana kadar üreticilerimizin vakit kaybetmemesi, desteklemelerden faydalanabilmesi içini Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerimize dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Karslı yetiştiricilerin bu hayvancılık projesine önem vererek başvuru için şimdiden hazırlanmasını ve ilimizin hayvan varlığındaki üst sıradaki yeri gibi hayvansal verimlerde de üst sıralarda olmayı temenni ediyorum” dedi.


banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.