Geçen pazar günü Ağasar Şalpazarlılar Sancaktepe Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin kongresinde “Federasyondan ayrılalım!” sesleri yükseldi. Bir süredir devam eden ve bu kongreye kadar düşük perdeden seslendirilen, çok da açıktan konuşulmayan bir rahatsızlık böylelikle ilk kez resmi bir şekilde delegenin iradesi şeklinde beyan ediliyordu.

Şimdi bu durumda birkaç kelam etmek isteriz. Madde madde gidersek sanırız daha iyi anlaşılır:

1-Federasyon gibi üst kurumlara katılım bir hak olduğu gibi ayrılmak da haktır. Karar alınır, resmi prosedür takip edilir, olur biter. “Ne olursa olsun birlikten ayrılmamalı!” diye bir şey yoktur.

2-Bununla beraber ŞALFED gibi üst kurumların kurulmasının da yaşatılmasının da kolay işler olmadığı unutulmamalıdır. Elbette “ayrılma” fikri durup dururken ortaya çıkmamıştır, belli ki ciddi bir rahatsızlık vardır ve kongrede dile getirilen talep de bu rahatsızlığın tezahürüdür. O halde ŞALFED yetkililerinin vakit geçirmeden duruma müdahil olmaları gerekmektedir. Belki de biz yazıyı yayınlayana kadar temaslar başlamıştır bile. Tabii ki kuru kuru “Birlik-beraberlik” söylemleri terennüm edilir de rahatsızlığın bertaraf edilmesi yolunda hiçbir adım atılmazsa yine olmaz.

3- Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Ağasar Şalpazarlılar Sancaktepe Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ndeki rahatsızlık anlaşılan yeni bir gelişme değildir ve durup dururken ortaya çıkmamıştır. Başka derneklerde de bu tür bir rahatsızlık olması ihtimal dâhilindedir. O halde bu tatsız durumun nasıl geliştiği, nerede hata yapıldığı ciddi manada sorgulanmalıdır.

4-Keşke rahatsızlık bu noktaya gelmese idi. Fakat bizim toplumun çözümü kolay olmayan bir problemi görmezden ve duymazdan gelmek gibi bir zaafı var. Üstüne üstlük, problemi dile getiren de “Bozguncu, fesatçı, muhalefet” gibi olumsuz sıfatlarla damgalanıyor. Düşünün, bir yakınınızın bir hastalığı var, siz de bunu biliyor ve iyileşmesini istediğiniz için kendisini uyarıyorsunuz. O da size kızıyor. Onun gibi bir şey. Biz de bazı şeylerin farkındayız, en uygun ortamlarda müzakere etmek istiyoruz, sadece Şalpazarlıların oluşturduğu dijital ortamlarda kırıp dökmeden dile getirmeye çalışıyoruz ama ne hikmetse ŞALFED’in geniş katılımlı toplantılarından sonradan haberimiz oluyor.

5-Evet, ayrılmak ve birlik olmak serbest. Kimse kimseyi zorla bir yerde tutamaz, bir yere sokamaz. Fakat herkesin farkında olduğu (ya da olması gerektiği) bir gerçek var ki, artık il derneklerinden aşağısı dikkate alınmıyor. Siz istediğiniz kadar aktif ve etkili bir dernek olun. Ha, “Biz birkaç dernek ayrılıp başka bir federasyon kuracağız” ya da “Trabzon federasyonları var. Gider onlara katılırız” gibi bir görüş varsa bilmem. Bunların önünde yasal bir engel yok. Her şeye rağmen, Sancaktepe'deki kongrede söz konusu rahatsızlığın hür delege iradesiyle dile getirilmesi faydalı olmuştur, artık sıkıntının saklanacak bir tarafı kalmadığı iyice anlaşılmıştır. 

ŞALFED’in durumu hakkında ayrı bir yazı kaleme almamız icap ediyor. Sanırım bu tartışmanın başlaması için yazıyı daha fazla ertelememizin kimseye bir faydası olmayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.