Öne Çıkanlar Hilmi Türkmen beton mikseri ucuruma uctu dernek geyikli.şalpazar.agasar. Trabzon Şalpazarlılar Derneği

Güneş girmeyen eve...

Şalpazarı Eğitim, Kültür, Sanat ve Turizm Derneği yaklaşan Kadınlar Günü münasebetiyle Osteoporoz (Kadınlarda kemik erimesi) hakkında konferans düzenledi. Derneğin sosyal sorumluluk komisyonu tarafından düzenlenen ve derneğin yönetim kurulu üyelerinden Opr. Dr. Emsal Cüre’nin konuşmacı olarak katıldığı konferans Üsküdar Boğaziçi Yaşam Merkezi Konferans salonunda gerçekleşti.

Konferansa yoğun ilgi gösteren kadınlar, Dr. Emsal Cüre’yi bulmuşken kemik erimesi dışında sağlık hakkında birçok konuda sorular sordular. Emsal Cüre de bazı konuların kendi branşı olmadığını ekleyerek bütün sorulara sabırla cevap verdi.

Programın moderatörlüğünü yapan Dr. Fatma Çömez, Kadınlar Günü’nün tarihi kökenini ve seyrini anlatan kısa bir sunum yaptıktan sonra Başkan Hasan Keskin’in selamlama konuşmasının ardından konferansa geçildi.

Emsal Cüre, kemik erimesinin sadece kadınlara mahsus bir rahatsızlık olmadığını, ancak kadınlarda daha fazla görüldüğünü ifade ederek sözlerine başladı. İnsanların 35-40 yaşlarına kadar kemik hazinesi biriktirdiğini, o yaşa kadar ne kadar biriktirebilmişse ilerleyen yıllarda kemik erimesi probleminin o kadar uzağında kalacağını söyleyen Cüre, daha sonra özetle şunları söyledi.

“Kadınlarda menapoza kadar kemikte koruyucu etkisi yapan östrojen salgısı menapozdan sonra yıkıcı vazife görür. Korunmak için kalsiyum alınmalı ve spor yapılmalıdır. Yürüyüş bu konuda en ideal aktivitedir. Farklı sağlık problemleri nedeniyle yürümesi sakıncalı olanlar da başka hareketler yapabilirler.

Büyüklerimiz “Güneş girmeyen eve hekim girer” demişler. Çok doğru, çünkü D vitamini güneşten alınır. O da kemiği korur. D vitamini vücuda yüzde 90 güneşle girer. O yüzden güneşle bol bol temas sağlamalıyız. İnancı gereği kapalı olan hanımların da güneşten yararlanmaları için gerekli ortamlar sağlanmalıdır. Ayrıca özellikle kız çocukları dini açıdan bir sakınca bulunmayan yaşa kadar mümkün olduğu kadar güneşle buluşturmamız gerekiyor”

Emsal Cüre daha sonra tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken gıda maddeleri hakkında bilgiler verdi. Davetlilerin araya girip sorular sormaya başlamasıyla kendiliğinden soru-cevap bölümüne geçildi ve hanımlar sorularıyla Emsal Cüre’yi terlettiler.

Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Davetliler uğurlanırken kendilerine içinde Şalpazarı Eğitim Derneği’nin faaliyetlerini anlatan bir dergi, alışveriş çantası ve Şalpazarı’nın sembol değerlerinden olan bir şal bulunan hediye paketi verildi.

Fotoğraflar: İsmet Şengül

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.