Peygamberimizin karikatürü günah mı? Neye göre günah? Kur’an’da günah olduğu yazıyor mu? Onunla ilgili hadis var mı?

Yemek masasında bu soruları sıraladı arkadaşımız. Kendisi bize göre her konuyu irdeleyen ve İslami bilgilerden bayağı uzak olması münasebetiyle bize yönelttiği soru aslında beynimde şimşekler çaktı. Gerçekten bir yabancının bu sorularına ne cevap vermemiz gerekiyor?

Öncelikle İslam hakkında bilgiye sahip olmayanlar Hristiyanlar (Meryem ana, İsa) resimleri varken bizde neden Hz. Muhammed’in resmi yok veya neden yasak, ne sorun olabilir ki? diye düşünebilirler.

Peygamberimiz Kâbe’deki bütün putları devirerek insanların kutsallaştırdığı, şirke girecek görüntüleri, yaptığı hareketle yasaklamıştır. Eğer peygamberimizin resimleri olsaydı büyük bir ihtimalle o resme karşı aşırı saygı gösterilecek ve hatta putlaştırılacaktı. Bu da insanların Allah’a olan kulluk rayından çıkmasına sebep olacaktı.

Yine peygamberimiz Sahabeler ile oturmuş sohbet ederken onlardan sonra gelen neslin, Sahabelerin yaptığı ibadetin onda birini yaparak Sahabelerden daha çok sevap alacağını söylemiş. Sahabeler nedenini sorunca peygamberimiz “onlar beni görmeden iman edecekler” demiş. Bu iki konu bana göre aydınlatıcı sebeplerdendir. Lakin bu konu üzerine ihtisas yapmış insanların düşüncelerine de açığız elbette. 

Günümüzde anlatılanlara göre çizilen resimler ise tamamen insanların kafasındaki şekillerin canlandırması olacağından herkes tarafından kabul görmeyen görüntüler içerebilir. Mesela peygamberimiz için yapılan tasvirlerden yola çıkarak saçları dalgalıydı diyerek bir resim çizmiş olsak herkesin kafasındaki en güzel profilden onu soyutlamış, Mehmet oğlu Hasan’ın çizdiği bir resimde toplamış olur ve bizlerde kafamızda istediğimiz sevdiğimiz profili oluşturmaya çalıştığımızda her defasında Mehmet oğlu Hasan’ın yaptığı resimler gözümüzün önüne gelecektir. Tıpkı bir doktorun hastasına “sen iyi olacaksın ama sakın aklına tavşanı getirme” demesinden sonra hastanın aklından tavşanın çıkmaması gibi bir durum nazil olacaktı.

Tamamen kendi duygu ve düşüncelerimi satırlara döküyorum. Yemekte soruyu soran arkadaşa benden daha iyi durumda olduğunu düşündüğüm iki kişi cevap vermeye çalıştı. Birincisi “Kur’an’da var” dedi ve bocaladı. İkincisi “Kur’an’da yok fakat…” diyerek bocalayarak kendi fikirlerini anlatmaya çalıştı. Sonuçta arkadaşımızın kafasındaki sorular aydınlanmadan yemek gürültüsüyle masadan kalktık.

Biz Müslümanlar az okuyup araştırdığımız için bazı soruların altında eziliyoruz. Bunun sonucunda da herkes bizim dinimiz üzerinden yorum yapma hakkına sahip olduğunu düşünüyor. Bizlerin İslam’ı tam anlamamamızın yüzünden bugün İslam topraklarında terör kan, ölümler kol geziyor. Buradan haykırıyorum: İslam sadece namaz kılmak değildir.

Yine memleketimizde cemaatlerin tutumu beyinlerin ipotek altına alınmasına sebebiyet verdiğinden cemaatlerin de kendilerini sorgulamasını tavsiye ediyorum. Herkes çekilmiş bir köşeye Şeyhinin emir ve yasakları doğrultusunda (çok af edersiniz) ot gibi yaşıyor.

Konu cilt cilt kitaplar halinde yazılacak bir konu olmasına rağmen kısaca kafalarda soru işareti bırakıyorum ki azıcık da sizler araştırasınız diye. Tekrar dile getiriyorum burada yazdıklarım tamamen benim şahsi fikrimdir.    

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayhan ÖZDEMİR 9 yıl önce

Merhaba,

Altta yorum yaz görüşünü bildir yazısını görünce bende yazayım dedim.
Öncelikle bir yanlışı düzeltmek lazım, peygamberimizin resmi daha önce yapılmış.

http://www.mynet.com/my/alihalitdiker/islam-sanat-tarihinde-hz-muhammed-savin-resmedildigi-10-minyatur-1037011

Bu linkte Türkçe olarak ilgili bilgi verilmiş. Çeşitli ingilizce kaynaklarda da mevcut.

Bence resminin hiç bir önemi yok, en önemlisi insanlığa ne anlattığı ve bizim ondan ne anladığımız.

Avatar
coşkun CENGİZ 9 yıl önce

kARDEŞ SON İK SATIRINA KATILMAK MÜMKÜN DEYİL, YUNUS NE DİYOR gel hey kardeş hakkı bulayım dersen bir kamil mürşide varmazsan olmaz resülün cemalini görmek istersen bir kamil mürşide varmazsan olmaZ......dinimize göre mürşid farz. kehf 17 bU KONUDA GÖRÜŞ ALIŞ VERİŞİ YAPMAK İSTERSEN TLF. 5333171799 ESVBR.