Memleketimin Değerli Okurları, 

Memleketime uzun bir aradan sonra otobüsle seyahat etme fırsatım olduğunda çok heyecanlandım. Kıymetli eşim bizi uğurladıktan sonra oğlum Kayra ile İstanbul'a veda ederken gün bitimindeydik.  

Seyahat boyunca Karadeniz bölgesine yapılan yatırımları sahil boyunca görme fırsatımız oldu. Böylece eskisinden daha kaliteli bir yolculuk geçirdiğimizi söylemeden geçemeyeceğim. Tesislerimizde sabaha karşı 5:00'de kahvaltı molamızı kaptanımız Hüseyin Bey ile Terme'de geçirme fırsatımız oldu. Aracımız bizi tahminimizden daha erken Beşikdüzü terminaline ulaştırdı. Genellikle önceki yıllarda uzun Karadeniz yollarına lüks araçlar tahsis edilmezdi, açıkçası beklentilerim artık çok yüksek diyebilirim.  

Özel aracımızla Şalpazarı ilçemize doğru yola çıktık. Vakit neredeyse öğleyi gösterirken kıvrımlarla dolu yollardan geçiyorduk. Gelişiminden ziyade görsel duruşuna çok dikkat edilmeyen mimari bozuk yapıları bu doğa mucizesi güzellik içinde dikkatlerden kaçmıyor. Ancak eğitim neferlerinin yükselttiği okul mimarileri beni çok mutlu etti. Oyun parklarının azlığına rağmen küçük ama şirin ilçemizi el birliği ile güzelleştirebileceğimize inanıyorum. 

Küçük ama emin adımlarla gelişmeye açık, ilgiye aç olan doğamızla yeterince ilgiyle koruyamadığımızı gözlemliyorum. İlçede derelerin ve çevrenin yeterince temiz olmaması kafalarda soru işaretlerini oluşturuyor. Mimari yapıların ise neredeyse tamamının erişilebilir olmaması bu sorunun ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Sanki ilçe ve köylerde hiç engelli yaşlı hasta yokmuş havası esiyor… 

Saatler ilerlerken köy yollarına koyulduk, yine kıvrım kıvrım manzara dolu yolları geçerek Karakaya Köyü'ne ulaştık. Köylerdeki nüfus azlığı geçim nedeniyle başka şehirler ve ülkelere göçlerle ciddi boyutlara ulaşmış. Ancak yaz aylarında göç edenlerin çoğunun memleket özlemiyle il ve ilçe ziyaretleri gerçekleşiyor. Bu potansiyeli doğru kullanırsak ilçemizin gelişmesinde çok etkili olacağını düşünüyorum.  

Köylerde en çok dikkat çeken durum, ağaçlık bölgelerin neredeyse tamamı orman olmuş durumda. Bu nedenle yabani hayvan sayısındaki artış köylerde yaşayan halkı olumsuz yönde etkiliyor. Ekinlerini ve hayvanlarını yabani hayvan saldırılarından koruyamaz hale getiriyor. Hatta gece yürüyüş yapmaya korkar hale getiriyor. Ayrıca yaz mevsiminde köyleri saran sivrisinekle mücadelenin yetersizliği de önemli sorunlardan biri. Biz de sivrisineklerden kaçalım dedik ve bol oksijen deposu yayla yollarına düştük.  

Olağanüstü manzarası, havası, güzelliği, yolları, bulutları, sağları, suları, çamları ve daha sayamadığımız binbir güzelliği Kadırga yollarını aşmaya başladık. Mimari yapılardaki artışı gözlemliyoruz; ancak hiçbirinin erişilebilirlik uygulamalarını dikkate almadığını düşündükçe açıkçası üzülüyorum. Karadeniz müteahhitlerinin bir an önce bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini bir kez daha anlıyorum.  

Yaylalarda dostluklar, kucaklaşmalar ve binbir güzellikleri ardımızda bırakırken yine temizlik konusundaki eksikliğimiz gözlerden kaçmıyor. Yayla ormanlarının belirli bölümleri atılan soba, tencere, çöp atıkları ile dolu olması kolları sıvamanın vaktini hatırlatırken sizlere şimdi veda ediyorum.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.