Öne Çıkanlar Şalpazarı Ağasar şalpazarı.agasar köy Müftüye Sahip Çıktılar.Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk

Aktaş Derneği'nden Çepni Tarihi konferansı

Konferansa ilgi beklenenin üzerinde oldu ve dinleyiciler salonun tamamına yakınını doldurdular. ŞALFED Başkanı Semih Durmuş ve yönetim kurulu üyeleri, dernek başkanları ve yöneticileri de dinleyiciler arasında yerini aldı. Güncel seks videoları ve boşaltıcı hd izlemek için sitemize girin.

Prof. Dr. Necati Demir, Ordulu olduğunu ama aslen Şalpazarı’nın Geyikli mahallesinden olduklarını söyleyerek sözlerine başladı. 30 yıldır bölgede yaptığı araştırmaların ve çalışmaların sonuçlarını dinleyicilerle paylaşan Demir, Çepnilerin Anadolu’nun birçok bölgesine yayılmış olmasına rağmen esas itibariyle eski Danişmendliler Beyliği sınırları içinde yaşayan Türkmenler olduklarını söyleyerek bu coğrafya ile bölgede yaşayanların önemine dikkat çekti. “Selçuklu bu bölgeyi topraklarına kattıktan sonra büyük devlet olmuştur. Osmanlı için de aynı şey geçerlidir. Danişmendliler Beyliği’nin toprakları 1000 yıldır işgal edilememiştir. Anadolu’daki bütün Türk devletlerinin insan kaynağı olmuştur” diyen profesör, sözlerine özetle şöyle devam etti.

Danişmendliler beyliği Selçuklu’ya katıldıktan sonraki dönemlerde bugünkü Ordu’nun bir kısmı, Giresun ve Trabzon’un batısındaki bir bölgeyi içine alan Hacıemiroğulları beyliği kurulmuştur. Bu beylik bir Çepni devletidir. Çepnilerin kurduğu ve yaşattığı bir devlettir. Bu bölgeyi günümüzde bilindiği gibi Rumlardan değil, Hristiyan Türkler olan Peçeneklerden almışlardır. Doğu Karadeniz’de zannedildiği ya da empoze edilmeye çalışıldığı gibi bir Rum varlığı yoktur. Bazı bölgelerde kırık bir dil kullanılır, o da liman yoluyla bölgeye gelip yerleşmiş olanların dilidir. Trabzon’un Şalpazarı dışında kalan bölgelerinde yaşayanlar Kuman Türkleridir. Eskiden beri kullandıkları şive de Rumca etkileşimi değildir, Kuman Türkçesidir.

Hacıemiroğulları beyliği 1398’de Osmanlı hâkimiyetini kabul etmiş, ancak yönetim yine Hacıemiroğulları ailesine bırakılmıştır. Osmanlılar 1402’de Ankara Savaşı’nı kaybedince Hacıemiroğulları tekrar bağımsız kaldı. Fetret devrinden sonra ise bu bölge 1427 yılında Osmanlı Devleti’ne kesin olarak katılmış, Hacıemiroğulları’na ait topraklar bölünüp kazalar hâline getirilmiştir.

Konferansın sonunda soru-cevap kısmına geçildi. Prof. Dr. Necati Demir başka bir programa gitmesi gerektiği halde yoğun ilgiyi karşılıksız bırakmayarak bütün soruları cevapladı.

banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.