Öne Çıkanlar Engin Çırakoğlu TULAŞ İbrahim Karagül Hasan Keskin Şalpazarı

Trabzon'un 94. Kurtuluş Yıldönümü İstanbul'da Kutlandı..

Trabzon Federasyonu’nun düzenlediği Trabzon’un Düşman İşgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü etkinliği İstanbul Ümraniye’de Haldun Alagaş kapalı spor salonu’nda düzenlendi. Geceye Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Ordu Dernekler Federasyonu (ORDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri ÇELEBİ, GİRDEF (Giresun Dernekler Federasyonu) Genel Başkanı Sıtkı Ada, Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği (TİAB) Başkanı Atalay Şahinoğlu, Karadeniz Konfederasyonu (KARKON) Genel Başkanı Tahsin Usta, Arsin Dernekler Federasyonu (ARFED) Genel Başkanı İsmail Keskin, Şalpazarı Dernekler Federasyonu (ŞALFED) Genel Başkanı Köksal Durmuş, İstanbul’da faaliyet gösteren birçok Trabzon ve ilçeleri dernekleri başkan ve yöneticileriyle vatandaşlar katıldılar. Katılım beklenen düzeyde olmazken, bu durum kemençe ve horonun verdiği coşkunun eksilmesine sebep olmadı.





Erol Yanık ve Fatma Şentürk’ün sunduğu gece, şehitler için saygı duruşu, İstiklal Marşı okunması ve şehitlerin ruhu için edilen duayla başladı ve yöresel sanatçıların sahne almasıyla devam etti. 










Protokol bölümünde ilk sözü alan Trabzon Federasyonu Başkanı Haydar Dulkadiroğlu, “18 Nisan 1916’da işgale uğrayan ve 24 Şubat 1918’de işgalden kurtulan Trabzon, iki yıla yakın bir süre işgal altında kalmıştır. Bu süre zarfında Ruslardan cesaret alan Ermeni ve Rumların yöre halkına büyük eziyetler ettiğini yazılı kaynaklarda görmek mümkündür. Ancak salonda bulunan 40 yaş üstü herkesin büyüklerinden çok daha fazlasını dinlediğinden de eminim. Bu akşam burada savaş çığırtkanlığı yapacak değiliz. Fakat bu toprakları bize emanet eden ve bu topraklar için mücadele eden atalarımızı da unutmadık. Bu kurtuluş gecelerinden amacımız da genç nesillere işgal ve esaretin ne olduğunu anlatmak, kurtuluş ve özgürlüğün ne olduğunu bilmelerini sağlamaktır. Esaret altında yaşayan hürriyetin ne demek olduğunu bilir. Maharet, esir düşmeden hürriyetin kıymetini bilmektir.” 




Mikrofona davet edilen Orhan Gümrükçüoğlu da “Trabzon’un dışında bu kadar güzel bir birlikteliği görmek bizim oradaki hizmet aşkımızı da kamçılıyor. Lûtfedip Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olarak takdim ettiler. Halen yasal anlamda Büyükşehir değiliz. Ancak sayın başbakan 13 vilayete Büyükşehir statüsü tanınması vaadinde bulundu. O bugüne kadar bütün vaatlerini yerine getirdi. Trabzon da bu yasama yılı içinde Büyükşehir statüsüne kavuşacak. Büyükşehir olmak için aslında asgari bir milyon nüfus şartını sayın başbakan Trabzon’u mutlaka Büyükşehir yapmak amacıyla 750 bine çekmiştir. Ancak Trabzon nüfus ve ekonomik açıdan küçülmektedir. Köklerini unutmayan sizlerden gücünüz nispetinde memleketinize yatırım bekliyoruz.” dedi.




Konuşmaların ardından plaket töreni yapıldı. Plaketlerini TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu’na Orhan Gümrükçüoğlu, KARKON Başkanı Tahsin Usta’ya da Hasan Can verdiler.



Protokolden sonra gece folklor ekibi gösterileri ve sanatçıların sahne almasıyla geç saatlere kadar devam etti. 

Gecede Zeynep Birinci, Ferhat Sağlam, (Çayan) Hüseyin Aydın ve Mehmet Tak, Seyfettin Çakıral, Üsküdar Belediyesi Halk Oyunları Ekibiyle Şalpazarı’na bağlı köy derneklerinin kız folklor ekipleri sahne aldılar. 


banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.