Öne Çıkanlar MİS İbrahim Sarı kasımağzı Hilmi Türkmen Muzaffer Durmuş

ŞALFED 4. Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı.



Şalpazarı Dernekler Federasyonu, gelenek haline gelen istişare toplantılarından birini daha düzenledi. Üsküdar Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltılı toplantıya başta Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, yardımcısı Av. Hilmi Türkmen, Şalpazarı eski Belediye Başkanı Mehmet Muhcu, TVNET Genel Yayın Yönetmeni ve Yenişafak Gazetesi yazarı İbrahim Karagül, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan Cirit, Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş olmak üzere Şalpazarlı iş adamları, bürokrat, sivil toplum kuruluşu yönetici ve üyeleriyle İstanbul’un muhtelif semtlerinde oturan Şalpazarlılar katıldılar.

ŞALFED Başkan yardımcısı ve Sayvançatak Derneği Başkanı Erol Yanık’ın yönettiği toplantı, kahvaltının ardından Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın duasından sonra başladı. İlk sözü alan ŞALFED Genel Başkanı Köksal Durmuş, göreve geldikleri 23 Ekim 2011’den bugüne kadar gerçekleştirdikleri faaliyetler ve toplantının gündemi hakkında bilgiler vererek yönetim kurulu üyelerini sahneye davet ederek teker teker tanıttı.

Daha sonra plâket törenine geçildi. Plaketlerini Mustafa Küçük’e Av. Hilmi Türkmen, Mehmet Yıldırım’a Mehmet Muhcu, Kemal Sarı’ya Köksal Durmuş ve Bülent Şirin’e de Harun Özdemir takdim ettiler. Toplantıya katılamayan Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çabuk’un plâketi ise daha sonra verilecek.

 

İlk olarak söz verilen ŞALFED Kurucu Başkanı Harun Özdemir, Şalpazarı dernekçiliğinin 20 yıllık bir geçmişi olduğunu ve aradan geçen zaman zarfında önemli mesafeler kat ettiğini, yapılan hizmetlerin öneminin ilerleyen yıllarda daha iyi anlaşılacağını söyledi. Şalpazarı’nın olmadığı hiçbir Trabzon etkinliğinin başarıya ulaşamadığını vurgulayan Özdemir, Şalpazarlıların kendi aralarında ciddi bir kırgınlık ve sürtüşmenin asla gerçekleşmeyeceğini, hepsinin aynı kökenden geldiklerini ve aynı kültüre sahip olduklarını, bunun da en büyük özellikleri olduğunu kaydetti. Derneklerin sadece cenaze hizmetleri dolayısıyla bile takdir edilecek bir misyon ifa ettiklerini ve herkesin o kurumlara destek vermeleri gerektiğini ifade ettikten sonra Şalpazarı panelini düzenleme iradesi gösteren ŞALFED yönetimi tebrik ederek herkesin bu panele destek vermesini istedi ve ortaya çıkacak başarının Şalpazarı’na ait olacağını söyledi. Harun Özdemir, nüfusun büyük çoğunluğunun gurbette yaşadığından hareketle, o nüfusa yönelik çalışmaların da yapılmasını dile getirerek sözlerini noktaladı.

Harun Özdemir’den sonra mikrofona davet edilen eski ŞALFED Başkanı Muzaffer Bayraktar, toplantıya katılımı eksik bulduğunu, Şalpazarlı akademisyenlerin, bürokratların ve iş adamlarının toplantıda bulunmamalarının ciddi bir eksiklik olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Daha sonra son yıllarda Şalpazarı derneklerinin Trabzon ve Karadeniz adına kurulan federasyon ve konfederasyonlara katılmalarının bazı sakıncaları olduğunu dile getirdi. Şalpazarı’nın renkli kültürü ve oy potansiyeli nedeniyle siyasi amaçlar güden bazı kimseler tarafından kullanılmak istendiğini, kurulması düşünülen Trabzon Konfederasyonu’na katılmanın da Şalpazarı’na zarar vereceğini iddia etti.

Eski Şalpazarı Dernekler Birliği Başkanı Ömer Karadeniz, gençlik ve eğitime önem verilmesini ve ekonomik dayanışma içinde olunmasını rica etti.

Konuşma süresinin kısa tutulmasına sitem ederek sözlerine başlayan Şalpazarı eski Belediye Başkanı Mehmet Muhcu, Şalpazarı’nda düzenlenmesi tasarlanan panelde Şalpazarı’nda ve dışarıda yaşayan Şalpazarlıların ayrı ayrı ele alınması gerektiğini söyledi. Daha sonra da Şalpazarı’nda yapılabilecek yatırım alanları hakkında fikirlerini açıkladı ve bu konuda devlet imkânlarından yararlanılması gerektiğini vurguladı.

Mehmet Muhcu’dan sonra mikrofona Hilmi Türkmen geldi ve Ramazan ayı münasebetiyle Kadırga Otçu Şenliği’nin tarihinin değiştirilmesine gerek olmadığını, değişik bir şenlik yapılabileceğini, topluca iftar ve ardından Kur’an ziyafeti verilebileceğini söyledi. Şalpazarı paneli için de ciddi bir hazırlık yapılması ve gündemin önceden belirlenmesi gerektiğini, böylece konuşma yapacak olanların da gündemle ilgili derslerini iyi çalışabileceklerini ifade etti. Panelin kitapçık halinde basılıp kalıcı hale getirilmesini de tavsiye etti. Daha sonra STK’lar hakkında görüşlerini beyan eden Hilmi Türkmen, özellikle AB müktesebatı mevzuatı çerçevesinde STK’ların giderek daha fazla önem kazandıklarını, mevcut hükümetin de bu kurumlara ciddi destek verdiğini sözlerine ekledi.


Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara da kısa bir konuşma yaparak, başta Kirazlıtepe’de oturanlar olmak üzere Şalpazarlılara, Şalpazarlıların kültürlerine ve birlik beraberliklerine övgüler yağdırdı. Panel için de dilek ve temennilerini dile getirerek son birkaç yıldır olduğu gibi bu yaz da yöreye gideceğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

 

Daha sonra mikrofona gelen Şalpazarı Eğitim Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Keskin de, “Şal-Fed üyesi bir Dernek olarak, Federasyon çalışmalarında üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini, çalışmalara en üst seviyede destek verdiklerini” söyleyerek, “Federasyonumuzun da, üye derneklere adil-eşit davranması gerektiğini, üst yöneticilerin, dernek etkinliklerine katılımda daha hassas ve cemiyete saygılı olmasını bekliyoruz.” dedikten sonra sempozyumla ilgili de, “panelin alt yapısı iyi hazırlanırsa, başarıya ulaşabileceğini, toplumun tüm katmanlarının bu çalışmalara dâhil edilmesi gerektiğini, istişarelerin geniş bir platformda yapılmasının şart olduğunu” belirtti. “Panelin sonunda bir sempozyumla da, sunumların ve çalışmaların bir kitapçık halinde bastırılmasının yararlı olacağını” da sözlerine ekledi. Hasan Keskin daha sonra başkanı olduğu derneğin yapmış ve yapacak olduğu faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Emekli öğretmen Ayşe Şirin, kısa konuşmasında toplantıda hanımların sayıca az olduğundan şikayetle, gelecek toplantılarda bu sayının artması gerektiğini söyleyerek Şalpazarı’nda geçen 14 yılda çok güzel anıları olduğunu söyleyerek, Şalpazarlıların meziyetlerinden söz etti. “Şalpazarı Trabzon’un en düzgün şivesine sahip ilçesidir. Şalpazarlı iki fındığı varsa birini paylaşır. Diğerleri öyle değildir” dedi.

Hasan Cirit, İbrahim Karagül ve Sefer Özdin’in kısa konuşmalarının ardından Köksal Durmuş yeniden söz alarak Muzaffer Bayraktar’ın eleştirilerine cevap verdi. Kirazlıtepe’deki Şalpazarlıların, yüzde 87’lik bir oy oranıyla Hilmi Türkmen’e destek verdiklerini söyleyen Durmuş, eskiden beri kendilerinin de bir federasyon olması dolayısıyla kurulması gereken bir Trabzon Konfederasyonu’na üye olmaları gerektiğini ileri sürdüğünü ancak uygulamaya geçilemediğini söyledi.

Son olarak toplantıyı yöneten Erol Yanık, konuşmacıların söylediklerini özetleyerek Şalpazarlıların sosyal ve kültürel anlamda bir bütün olduğunu, birbirlerinden bir farkı olmadığını ve dolayısıyla birbirlerine ve kurumlarına küsme haklarının bulunmadığını, Şalpazarı için eleştiri yapan ve görüş bildiren herkesin aynı zamanda elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. Sonuç itibariyle Şalpazarı’nda bir askeri kışla açılması, bölgede turistik tesis ve faaliyetlere ağırlık verilmesi, Şalpazarı için bir AR-GE merkezinin açılması gibi fikirlerin altı çizildi.



 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
harun ÖZDEMİR 12 yıl önce

saygıdeğer arkadaşlar. derneklerimizi kuralı 20 yıl oldu. dernekler birliği 1995 de kuruldu. federasyonumuz resmi olarak 2005 yılı nda kuruldu. federasyonumuzu kurduktan sonra şahsım biri yakacık doğa restorantta açık büfe kahvaltıl diğer üsküdar katibim restorantta kahvaltılı iki kez danışma kurulu ve delegelerle istişare geniş katılımlı toplantı yaptık. benden sonraki yönetim de iki kez danışma kurulu toplantısı yaptı. bu son yapılan toplantı danışma kurulu toplantılarının beşincisi idi. tabiki bu bülent beyin hatası değil. konuşmacı arkadaşlarımız sayı verirken de danışsalar iyi olur kanatindeyim.
Yapılacak olan panel önemlidir. panel de dernekler birliği tarafından bir istanbul ve bir trabzon olmak üzere iki kez ömer arkadaşımızın başkanlığı döneminde yapıldı. yapılacak olan panel şalfed olarak ilk olacak olmasına rağmen şalfed de dernekler birliğinin devamı olduğundan bu ŞALPAZARI 3. PANELİ OLACAKTIR. sadece emeğe saygı için hatırlatmak İSTEDİM. SAYGI BVE MUHABBETLE SELAMLIYORUM.

Avatar
Erol Yanık 12 yıl önce

Saygıdeğer hemşerilerimiz,değerli delegelerimiz,Federasyonumuz danışma ve iştişare toplantısını 04 mart pazar günü Üsküdar Belediyesi sosyal tesislerinde verdiği kahvaltıyle yapmıştır.

Bu nezih mekanın bizlere tahsis eden başta Üsküdar Belediyesi bşk.yrd.hemşerimiz Av.Hilmi Türkmen beyefendiye,Federasyonumuz ve siz delegelerimiz adına en kalbi şükranlarımı sunarım.

Haberde de okuduğunuz gibi istişare toplantımızın ana amacı delegelerimizin tanışması kaynaşması,en önemliside şalpazarı ilçemize ne tür katkılarda bulunabiliriz düşüncesiyle 10 temmuzda Şalpazarında yapacağımız PANELin ana konularını belirlemekti.

Çok değerli katılımcılar teşrif ettiler,sıcak ve dostane bir ortamda şalpazarı için güzel konular ele alındı değerlendirildi. Ancak bazı dostlarımız gündemin dışına çıkarak,şalpazarlılar arasında birlik beraberlik olmadığını,beraberliğin sadece horonda sağlandığını ifade ettiler,1993 yılından buyana derneklerimiz kurulmaya başladı bugünde üst çatı federasyonumuz

Şalpazarı dernekler federasyonumuz 7.yılında,birlik beraberlik olmasa bu federasyonun dağılması gerekirdi,veyahutta metropolde onbinlerin katılımıyle yapılan otçu şenliklerimiz kesintiye uğrardı,madem birlik yoksa bunda bu gemide yöneticilik hatta kaptanlık yapanların yanlışlarıdır, aynı dostumuz salonda prof.ların olmadığının eksikliğinde bahsettiler,dostlar şalpazarlı tüm bürokrat siyaset işadamlarımızı haberdar ettik, teşekkür ettiler, işleri olanlar gelemeyecekleri tarafımıza bildirdiler.

Salonda prof.olmaması toplantı yapmamıza manimi, biz ilim bilim akademi toplantısı yapmıyoruz, Şalpazarı istişare toplantısı yapıyoruz.

Salonda bulunan dostlarımzın akademik unvanlarını kontrolmü etmemiz gerekiyor,orda unvanı olmayan şalpazarıları rencide etmeye kimsenin hakkı yoktur,helede böyle bir ayrımcılığın eğitimci birisinin dile getirmesi çok daha elemdir, bu güzel organizeye katılan ünvanlı unvansız herkese ,Federasyonumuz ve şahsım adına teşekkürleri sunarım.