Öne Çıkanlar Hilmi Türkmen Sezgin Özdin Ağasar Goşkinu Melisa

Karadenizliler  Horonda Buluştu




A.S.T.A.D
(Almanya-Stuttgart-Trabzon Ağasar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği) ile Heilbronn Ağasar Derneği’nin beraberce düzenledikleri eğlence gecesinde, horon, coşku ve neşe vardı.. İki Ağasar derneğinin işbirliği ile tertiplenen gecede bütün karadenizliler buluştu.

Beşbin yıl önce Orta Asya’dan yola çıkan çepniler heybelerine kültürlerini de yükleyerek geldiler Anadolu’ya. Oğuz boylarının genel özelliklerini genlerinde taşıyan Çepniler, atılgan, cesur, çalışkan ve mertdirler. Anadolu’da yaylara gitmeden duramazlar. Çok çalışıp yaylalarını tamamladıktan sonra yorgunluklarını belirli obalarda, platolarda, kemençeye davula, zurnaya, kavala horon teperek atarlar. Değişen dünya düzeni, ekonomik koşullar  ve gelişen teknoloji onları çok uzaklara getirmiş olsada heybelerinde sakladıkları kültürlerini korumayı başarmışlardır. 50 yıldır Avrupa’da bulunan Ağasarlılar 4. nesillerini yetiştirirken  örf ve adetlerini kurdukları kültür dernekleriyle yaşatmaktadırlar. Sanayi şehirlerinde bir yıl çalışmanın yorgunluğunu ve stresini atmak yeni yıla da yüksek moral ve zinde girmek için hemşehrilerini kemençe ve horonla buluşturdular.

A.S.T.A.D Başkanı Mehmet Durmuş ve Heilbronn Ağasar Derneği  Başkanı Hüseyin Kandazoğlu, Avrupa’da kültürümüzü yaşamanın ve yaşatmanının keyfini çıkartırken "
Elde ettiğimiz geliri de, Türkiye’de yüksek öğrenimlerini tamamlamak için gayret gösteren gençlerimize göndereceğiz. Zaten düzenli olarak her ay gençlerimize karşılıksız burs veriyoruz  ve bunu aksatmıyoruz." dediler.

Eğlence gecesine Türkiye’den Mehmet Tak, Hüseyin Cayan, Şenol Porsuk ve Umut Ayvaz katılarak misafirleri kemençe ziyafeti sundular. Göppingen, Melodi Cender düğün solanu, ne böyle kalabalık ne de böyle güzel horon oynayanları bir arada görmemişti. Salon, Ağasarlı gençlerin renkli giysileriyle süslenmişti. Renk renk, boy boy beşikteki bebekten yaşlı nine ve dede horondaydı. Tek cümleyle ifade edecek  olursak yaşamaktaki  4 nesil bir arada eğlencedeydi.

Misafirler arasında Stuttgart Din Ataşemiz Kazım Türkmen, İstanbul’dan işadamı Mehmet Türkmen, dernek yöneticilerimizden Köln’den Mustafa Yamaç, Münih’ten Güngör Çalık, Stuttgart’dan Çetin Çolak, Yüksel Dursun ve diğer dernek ve birlik başkanlarımız vardı. Ayrıca geceye Hollanda, Danimarka, Fransa’dan katılan hemşehrilerimiz bulunmaktaydı. Yöresel yemeklerle birlikte, Karadeniz yöresine ait kıyafetleri Fikri Hanedan sergiledi.

Karadeniz’in bütün güzelliklerinin sergilendiği eğlence gecesinde yaklaşık bin kişi vardı. Türk toplumunun tanıtılması ve diğer toplumlar tarafından anlaşılması açısından, her milletten komşuların, Kirchheim Unter Teck Belediye Başkanının ve Başkonsolosun da bulunması, bu eğlence ve kültür etkinliğine daha sonraki yıllar için davet edilmeleri lehimizde katkı sağlayacağı inancındayız. Geceyi hazırlamakta emeği geçenlere, katılanlara ve destekleyenlere sonsuz teşekkürlerimizle.

 









Ahmet Birinci/Stuttgart


  




 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.