Öne Çıkanlar Hilmi Türkmen Ağasar Goşkinu Melisa beton mikseri ucuruma uctu

Keşkek bir kültürdür, bir yaşam biçimidir

ŞAL-FED’in organize ettiği Bayramlaşma ve Keşkek İkramı Kirazlıtepe’de Boğaziçi Yaşam Merkezi’nde yapıldı. Şölene Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, KARKON Eski Başkanı Tahsin Usta, Akçaabatlılar Derneği Başkanı İsmail Şirin, ŞAL-FED’e bağlı dernek başkan, yöneticiler ve vatandaşlar katıldı. 

Mekana gelir gelmez misafirlere kendi elleriyle keşkek ikram eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yaptığı konuşmada şunları söyledi.

"11 ayın sultanı mübarek Ramazan’ı güzel bir şekilde huşu ve coşku içinde uğurladık ve bayrama ulaşmış olduk. Ramazan bizim hem inancımız hem de geleneklerimiz gereği mutluluğun, dostluğun, kardeşliğin ve paylaşmanın zirve yaptığı günlerdir. Hamdolsun biz Şalpazarlılar olarak, bu güzel keşkek geleneğimizi İstanbul’a taşımış durumdayız. 

Tabii özellikle gençlerimiz ve hanım kızlarımız, keşkeğin geçmişini ve günümüze yansımalarını bilmiyor olabilirler. Bu keşkek hususu sadece yeme içmeden ibaret bir mesele değildir. Bu bir kültürdür, bir yaşam tarzıdır, bir dayanışmadır, bir paylaşmadır, birlikte hareket edilince ortaya neler çıkabileceğinin en güzel örneğidir. Keşkeğin tarihi çok eskidir. Zannediyorum 300-400 yıllık bir mazisi vardır. Bizim köyden 100 yaşında vefat eden bir büyüğümüze sorduğumuzda başlangıcını bilmediğini ve çocukluğundan beri yapıldığını söylemişti. Eskiden böyle bolluk bereket yoktu. İnsanlar fakirlik ve yoksulluk içinde oruçlarını tutuyorlardı. Yine büyüklerimizin anlattıklarına göre, turşu suyuyla iftar ve sahur yapılan günler yaşamışlar. O zamanlar köylerin zenginleri, ileri gelenleri aralarında bir imece oluşturup, para toplayıp (et muhtemelen yoktu tabii) buğday ve yağ alarak köylü gerçek anlamda bayram yapsın diye keşkek ikram ederlermiş. Bu da bize o günlerden beri gelen bir gelenektir. O yüzden, Şalpazarlıların İstanbul’da en yoğun olduğu Küplüce-Kirazlıtepe mahallelerinde bu etkinliği gerçekleştiren başta ŞAL-FED Başkanı Sayın Semih Durmuş ve bütün dernek başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu geleneği devam ettirmek ve yeni kuşaklara aktarmak hepimizin vazifesidir.

Organizasyon, Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın kısa selamlama konuşması ve yemek duasının ardından sona erdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.