AK Parti’nin hayli uzun süren aday belirleme süreci Trabzon ve bazı başka iller için sona erdi ve Şalpazarı Adayı mevcut başkan Fehmi Cengiz oldu. Böylece AK Parti, eşine az rastlanır bir tercih yaptı ve adaylık başvurusunda bulunmuş olan 9 aday adayı yerine, MHP’den seçilip daha sonra istifa etmiş ve görevine bağımsız devam eden birini göreve layık gördü. Bildiğimiz kadarıyla da Sayın Fehmi Cengiz AK Parti’ye adaylık başvurusu yapmadı.

Önce muhtemel bir yanlış anlaşılmanın önüne geçelim, çünkü benzer durumlar Türkçede sıkça yaşanıyor: Yukarıda başladığımız ve aşağıda devam edeceğimiz analizimizden Fehmi Cengiz’in adaylığından rahatsızlık duyduğumuz sonucu çıkarılmasın. İktidar partisinden seçilmiş olmamasına rağmen görev süresinde Şalpazarı’nda yaptıkları ortadadır, kendisini başarısız diye değerlendirmek büyük bir haksızlık olur. Yeniden seçildiği takdirde iktidar partisinden olmasının da avantajıyla daha da başarılı olacaktır.

Bizim merakımızı celbeden AK Parti’nin tercihindeki sıra dışılık oldu. Adaylık başvurusunda bulunan isimlerden birini tercih etmiş olsa bu normal olacaktı, nihayetinde bir tane aday gösterilecekti. Bu da mevcutların içinde göreve en fazla layık görülen kişi olacaktı. Fakat hiçbirini aday göstermeyip, başvuru yapmamış bir başka siyasetçiyi aday gösterince buna farklı anlamlar yüklenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bir kere ilçede bir parti teşkilatı var. Merkezin aday tercihi, teşkilatın görevini layıkıyla yapamadığı şeklinde değerlendirildiği anlamına gelmiyor mu? Aday adayları içinde geçmişte ve hâlihazırda belediye başkanlığı yapmış ve yapmakta olanlar da vardı.

Şimdi parti teşkilatı ve tercih edilmeyen aday adayları ne yapacaklar? Açık konuşacağım, ben olsam fena bozulurdum. Kimse de bu insanlardan mutlak manada ahde vefa beklemesin. Ahde vefa tek taraflı olmaz. Olursa da her zaman olmaz. Eğer bazılarına “biraz sabırlı olun, sizi de değerlendireceğiz” gibi bir söz verilmişse bilemeyiz. O zaman işler değişir, çünkü AK Parti’nin bu konudaki karnesi son derece olumludur.

MHP adayı Refik Kurukız’ın önümüzdeki seçimlerde güçlü ve zorlu bir aday olduğu herkesçe biliniyor. Seçim kampanyasında ne kadar aktif olduğu da hakeza. Anlaşılan son derece zorlu bir seçim olacak. AK Parti ilçe teşkilatıyla 9 aday adayının önümüzdeki süreçte nasıl bir tavır takınacağını da hep birlikte göreceğiz.

Yazımı görüş ve düşüncelerine çok değer verdiğim, ilkokuldan bu yana kadim dostum olan sevgili Mustafa Bulan’ın çarpıcı analiziyle bitirmek isterim. Aynen alıyorum:

“Aday adaylarının genelde yukarı köylerden olmasına rağmen bu köylerdeki seçmenler üzerinde Refik beyin kontrolünün güçlü olması (Neticede 9 aday adayından biri aday olacak, diğer 8 adayın seçmen kitlesinin daha serbest kalacağı aşikar) bu kararda etkili olmuştur. Çünkü eski mahallelerle birlikte aşağıda kalan köylerin seçmen kitlesi hedeflenmiştir. Ha bu bir eski AP, DYP ve DP stratejisi görünümü vermekte ve kendi içinde tutarlı ve rasyoneldir. Kararda Sayın Süleyman SOYLU'nun etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum. Hocamıza başarılar dileriz.”


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ihsan sirin 10 yıl önce

Ben olsa idim asla bu yolsuzluga batmis bir partiden adayligi kabul etmezdim.ama boylesi iyi oldu kimin ne oldugu ortaya cikti.Bence Refik bey.in ekmegine balli kaymak suruldu.firsati iyi degerlendiririse salpazari halkinin oyunu rahatlikla alir.benim kanaatim bu.akp nin diger adaylarina buyuk bir haksizlik yapildigi kanatindeyim.