Son yıllarda toplumda bir cinnet halidir gidiyor. Vurdumduymazlık had safhada, herkes düşmüş kendi derdine. İnsanlar Allah rızasını gözeterek hiçbir şey yapmaz oldular. Varsa yoksa çıkar.  Çıkar, çıkar da bunun sonu nereye varacak?  Çıkarımız yoksa selamı sabahı kesmek neden?

Evet, bu yazımda toplumsal olarak geldiğimiz durumu irdelemek istiyorum. Büyük şehirlerde, apartmanlarda komşu komşuyu tanımıyor. Komşu komşuya selam vermiyor. Verirse de bu komşumdan yarın bir çıkarım olabilir diye düşünüyorsa veriyor.  Bırakalım komşuları artık kardeşler, hatta ana, baba, evlatlar konuşmaz, selam vermez oluyorlar. İnsanlar arasında eş seçerken bile toplumsal durumu, statüsü, işi, maddi gücüne göre karar veriliyor. Hiç kimse bu insanın kafası nasıl çalışıyor, ahlaklı mı, inançlı mı, ailesine saygılı mı, dürüst mü diye düşünmüyor… Varsa yoksa çıkar…

Toplumda en kıymetli varlığımız olan analarımız, eşlerimiz, bacılarımız ve kızlarımızın her gün televizyonlarda canice cinayetlere kurban verilmekte olduğunu üzülerek görmekteyiz. Nasıl olur da bir Müslüman ülkede kadınlar bu kadar vahşice katledilir veya hırpalanır?

Allah’a şükür şimdilik bizim kendi bölgesel toplumumuzda bu kadar tablo acı değilse de, bizde de toplumsal erime baş göstermeye başlamış durumdadır. İnsanlarımız düğünlerde, bayramlarda, cenazelerde bile adam seçmeye başladılar. Aynı köyden aynı düğün salonlarında yapılan düğünlerde bile düğün sahiplerinin akrabaları dışındaki diğer köylü akrabalarında düğünlere iştirak etmeme alışkanlıkları başladı. Bayramlarda dernekler olmasa, toplu bayramlaşmalar olmasa insanlar köylerinde de değilse artık bayramlaşmayı tatil sayıp evde yatıp yan gelmek olarak görmeye başladı.

Ne günlere kaldık. Bir toplumda on kişi bir adamı birleşip dövse yoldan geçen hiç kimse yüzünü dönüp bakmaz oldu. Yanımızda birinin cüzdanı çalınsa ses çıkarmaz olduk. İşyerimizde birine haksızlık yapılsa aman ben karışmam deriz.  Üç maymunu oynamak moda oldu. Ben görmedim, duymadım, bilmiyorum… Herkeste bir korku var. Aman bana dokunmasınlar. Aman başıma bir iş almayayım. Hiç düşünüyor muyuz on kişinin birleşip dövdüğü adam yarın ben olur muyum diye.  Bunu düşünüp, müdahil olmaz isek, yarın sokaklarda cinayetler ve tecavüzlere zemin hazırlamış olmayacak mıyız? Bu gün haksızlığa göz yumarsak yarın biz haksızlığa uğradığımızda bize kim sahip çıkacak?

Toplumda son yıllarda müthiş bir yozlaşma ve çıkarcılık aldı başını gidiyor. Bu durum beraberinde saygısızlığı getirmektedir. Ahlak, adap, edepten yoksunlaşan bir halk topluluğu toplumsal barışı kurabilir mi? Milli ve manevi değerlerimiz her geçen gün dejenere olmakta. İnsanlarda varsa yoksa bir siyasi kutuplaşma, kamplaşma almış başını gidiyor. Sizden bizden kavgası… Spor desen bir oyun olmaktan çıkmış, insanlar arasında bir iktidar, iktidarsızlık olgusuna dönüşmüş. İçindeki kirli oyunlar, şike de cabası. Adalet olmuş sadece bir bayan ismi. Hukukun üstünlüğü değil, artık üstünlerin hukuku yaşanmakta.  Say say bitmez… SAHİ NE OLACAK BU MİLLETİN, MEMLEKETİN HALİ?

Allah tarih boyunca sapıtan, azan, yanlışa sapan toplumlara uyarıcılar göndermiştir. Günümüzdeki uyarıcılar ise dürüst kalmış âlimlerdir. Şimdilerde onları dinleyeni bırakalım, adam yerine koyan kaç kişi kalmıştır? Toplumsal durumumuz acilen fabrika ayarlarına geri döndürülmelidir. Binlerce yıllık birikimimiz olan gelenek, görenek, iyi huylarımızdan vazgeçmemeliyiz. Milli ve dini değerlerimizin öncülüğünde toplumumuz yeniden inşa edilmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.