Öne Çıkanlar Binali Yıldırım Erol Kaya Ekrem Cinkaya Giresun Sinan Aktaş

Teskomb Yeni Türkiye Buluşması
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) “TESKOMB Yeni Türkiye Buluşması” Ankara'da ATO Congresium’da düzenlendi.

Yeni Türkiye Buluşması’na; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Haluk İpek, Öznur Çalık, AK Parti Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, TESKOMB Genel Başkan Vekilleri Salahaddin Hünü, Bahri Şarlı, Murat Gümrükçü, Ömer Gümüş ve Mustafa Alan, TESKOMB Genel Müdürü Güler Zincirkıran, İlçemiz Şalpazarı'ndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkan’ı Murat Yılmaz, yönetim kurulu üyelerinden Selçuk Usta, Kadir Akgün, Ali Bayram, Gürsel Bektaş, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Birlikleri Merkez Birlik Başkanlığını 33 yıldır sürdüren Hasan Kırlak, (TESKOMB)  Çarşıbaşı’ndan Ahmet Çağlar, Beşikdüzü’nden İlyas Al  ile çok sayıda esnaf ve davetli katıldılar.



TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül: “Bugün burada yeni Türkiye’nin temel taşları var''
“Esnaf ve sanatkar kardeşlerim, dava arkadaşlarım Edirne’den Kars’a, Konya’dan Ağrı’ya bu çetin kış şartlarında işinizi gücünüzü bırakıp davamıza sahip çıkmak için buraya geldiniz. Hepinize teşekkür ediyorum”
diyerek konuşmasına başlayan TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, “Burada ruhların güzelliği var. Ahşaba ruh katan marangoz, sabırla, ustalıkla elindeki bakıra hayat veren bakırcımız, kalaycımız var. Kısacası bugün burada esnafımız var. Yeni Türkiye’nin temel taşları var” diyerek konuşmasına devam etti.

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Zat-ı Alinize teşekkür borç biliyorum.”
Genel Başkan Akgül, 1950’li yıllardan beri bu ruhu yaşatabilmek için çok çaba sarf ettiklerinin altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Zaman zaman iyi günlerimiz oldu. Esnafımız 80’li ve 90’lı yıllarda önemli işlerin altına imza attı. Ancak 2001 yılına geldiğimizde tamamen dibe vurduk. Yıllar yılı üretilen yanlış politikalar bizim belimizi bükmüştü. Sonrasında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara gelmesiyle yaşadığımız bu zorlukların üstesinden gelmeye başladık. Bunun için başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Zat-ı Alinize teşekkür borç biliyorum. Bizim arkamızda dimdik durdunuz. Bizler de sizlerden aldığımız destekle çalışıyoruz. Ve Yeni Türkiye’nin lider ülke olması için var gücümüzle gecemize gündüzümüze katarak yorulmak nedir bilmiyoruz.”


“Esnafın kefili biziz.”
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na TESKOMB’un başarılarından da bahseden Akgül, esnaf ve sanatkarın tek finans kaynağının TESKOMB olduğunun altını çizdi. Akgül, “Esnafımızın, ne yazık ki bankalara verecek bir ipoteği, kendine kefil olacak güçlü bir imzası olmayınca ihtiyacı olan sermayeyi bulamıyor. Dolayısıyla da hiçbir bankadan kredi kullanamıyor. İşte o zaman devreye Merkez Birliği olarak biz giriyoruz. Bankaya diyoruz ki, Sen, krediyi ver. Onun kefili biziz. Ödemezse bizde tahsil edersiniz. Bu sayede esnafımız kredisini kullanıyor ve işlerini hallediyor. Bizim bu noktaya gelmemizde bizlere inanan ve güvenen Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’ın çok büyük katkısı var. Kendisine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Esnafın Halkbank’a 1 kuruş borcu yok”
Halk Bankası ile kurdukları bağa da değinen Abdulkadir Akgül, “Biz artık Halkbank ile etle tırnak gibiyiz. Banka bize inanarak 10 yılda 1 milyon 18 bin kişiye 40 milyar TL kredi verdi. Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve önceki Genel Müdürümüz Hüseyin Aydın da aramızda. Sormak istiyorum. 40 milyar TL kredi kullandırdınız. Bu miktardan bir kuruş alamadığınız, batak diye tabir edilen en ufak bir miktar var mı? Cevabı ben vereyim. Bir kuruş borcumuz olmadığı gibi esnafın Halkbank’a önceden olan 100 milyon TL borcunu da ödedik. Dünyada bizim kurum olarak başka örneğimiz yok. Bu başarıdan dolayı tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum”  dedi.

“TESKOMB iş modeli dünyaya örnek oldu.”
“Merkez Birliği’nin katkılarıyla esnaf ve sanatkarımızın gücünü tüm dünyaya gösterdik” diyerek konuşmasına devam eden Genel Başkan Akgül, “İki ay önce Avrupa Garanti Kredi Kuruluşları Birliği (AECM) yani bizim muadilimiz olan kuruluşun genel kurulunu İstanbul’da yaptık. Eskiden değil genel kurul yapmayı bu kuruluşların kapısından içeriyi girmeyi hayal dahi edemezdik. Çok şükür şu anda bu noktaya geldik. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Nurettin Canikli’nin de katıldığı genel kurul sonrasında; başta Almaya, Fransa ve Portekiz olmak üzere bu ülkelerin kuruluşları TESKOMB iş modelini kendi ülkelerinde uygulamaya karar verdiler. Eskiden kredinin yüzde 50’sine kefil olurken şimdi bizim gibi yüzde 100’üne kefil oluyorlar. Örnek alınan bir kurum haline gelmekten gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

“İlk işimiz Ahilik prensiplerine dönmek oldu.”
“Merkez Birliği olarak bu noktaya nasıl geldiğimizi anlatmak istiyorum” diyerek konuşmasını sürdüren Akgül, şunları söyledi:

“İlk işimiz Ahilik prensiplerine dönmek oldu. Sonra Ali Babacan Bey’e projemizi anlattık. Onun büyük desteğini arkamıza aldık. Daha sonra ise Eski gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı Bey başta olmak üzere Bakan Yardımcımız Fatih Metin Bey, Müsteşarımız Ziya Altunyaldız ve bürokratlarımız desteklerini bizden esirgemediler. Şimdi de Bakanımız Nurettin Canikli Bey her durumda ve şartta yanımızda oluyor. Özel olarak teşekkür etmek istediğim AK Parti Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık Hanım ve yardımcıları var ki bizim her zaman yanımızdalar. Halk Bankası da bizlere inandı. Başta şahsım olmak üzere tüm mesai arkadaşımla dur durak demeden çalışarak bu noktalara geldik.”

Devletimizin şu anda geldiği yerden de kısaca bahsetmek istiyorum diyen Akgül, 10 sene önce memurunun maaşını ödeyemeyecek durumda olan devletten şu anda G-20 dönem başkanı olan Türkiye konumuna geldiklerinin altını çizdi.

“Esnafımız kredisi ödeyemeyince devreye biz giriyoruz.”

TESKOMB olarak şu anda bankada 3 milyar TL’ye yakın fonları olduğunu ifade eden Akgül, “Bu fonlar sayesinde hiçbir esnafımızın sicili bozulmuyor. Krediyi ödeyemedikleri an biz devreye giriyoruz. Onun yerine bankaya biz borcunu ödüyoruz. Daha sonra ise esnafımız işleri düzelince bize borcunu ödüyor. Aradaki faiz kısmını ise geçenlerde olduğu gibi bir yapılandırmayla affediyoruz” dedi.

“Esnafımız yanında olan iktidara sahip çıkmasını bilir.”

“Son dönemlerde yaşananlara da değinmek istiyorum” diyen Akgül, “Esnaf kendi rızkına göz diken iktidarlara geçmişte nasıl yazar kasa fırlatmışsa, şu anda yanına olan iktidarına sahip çıkmasını bilir. Taksim’de 3-5 ağaç bahane edilerek ortalığı yakıp yıkanlara karşı esnafımız nasıl yanınızda olduysa 17-15 Aralık komplolarında yanınızda oldu. Siz bizim yanımızda olduğunuz sürece biliniz ki esnafımız da sizinle olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“Müjdeler bekliyorum.”
“Sözlerime son verirken sizlerden esnafımız adına bazı müjdeler bekliyorum” şeklinde konuşan Akgül, “12 yıllık sürece baktığımızda AK Parti hükümetleri her zaman esnaf ve sanatkarın yanında oldu. Bu süreçlerde toplantılarımızda hep sizlerden müjdelerle ayrıldık. Bu günde sizlerden 1.5 milyon esnaf ve sanatkarımız adına yeni müjdeler talep ediyoruz. Esnafımızın kredi ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz adına faizlere sağlanan desteği 100 milyon TL daha artırmanızı talep ediyoruz. Yılbaşından bu yana kredi veremiyoruz. Ekranlarımız kararmış durumda bu durumunda çözülmesini sizlerden talep ediyoruz” diyerek konuşmasına son verdi.



Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu: “TESKOMB ile etle tırnak gibiyiz.”
Genel Başkan Abdulkadir Akgül’den sonra kürsüye gelen Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu da TESKOMB ile Halkbank’ın etle tırnak gibi olduğunu söyledi. Taşkesenlioğlu “TESKOMB ile çalışmalarımızı çok önemsediğimi belirtmek istiyorum. Kuruluş misyonumuza uygun olarak her zaman esnaf ve sanatkarın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli: “AK Parti iktidarları esnafa ucuz ve ulaşılabilir finansman sunmak amacıyla çalıştı.”

Programda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise; Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı görüşmelerinin TBMM'de başladığını belirterek, “İnşallah bir aksilik olmadığı takdirde görüşmeleri tamamlayacağız. Bu kanun ile getirilen bütün düzenlenmelerin tamamı esnaf ve sanatkarımızın lehine” dedi. Esnaf ve sanatkarın büyük sermaye karşısında mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Canikli, “Yetersiz sermaye nedeniyle acımasız rekabet ortamında esnafın ayakta kalması imkansız. AK Parti hükümetlerinin 2003 yılından bu yana esnafa ucuz ve ulaşılabilir finansman sunmak amacıyla çalıştı” diye konuştu.

Bakan Canikli, 2002 yılı sonunda kooperatiflerin yarısından fazlasının esnaf ve sanatkara kredi veremez hale geldiğini ve sistemin tıkandığını, 2003 yılından itibaren sistemin açılması için gereken her türlü adımın atıldığını, borçların yapılandırıldığını, faizlerin silindiğini anlattı. Canikli, 2002 sonunda 154 milyon lira olan esnafın kullandığı düşük faizli kredi miktarının bugün 12,5 milyar lirayı aştığını ifade etti.

“Esnafımız alışveriş merkezlerine girebilecek”
Kredinin esnaf için önemine dikkati çeken Canikli, şunları söyledi:
“Esnaf ve sanatkarımızı büyük sermaye karşısında ancak bu şekilde koruyabiliriz ve AK Parti hükümetleri de bunu yapmıştır. Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun tasarısının görüşmeleri  tamamlanmak üzere. Bu kanun ile getirilen bütün düzenlenmelerin tamamı esnaf ve sanatkarımızın lehine. Tasarısı yasalaştığında, hiçbir şey esnaf için eskisi gibi olmayacak, daha iyi olacak. Bu kanundan sonra esnafımız alışveriş merkezlerine girebilecek ve oraların ticari potansiyelinden faydalanacaktır. Alışveriş merkezleri de ticaret yapabilmek için esnafımızın emrine hazır hale getirilmiş olacaktır."



Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: “Halk Bankası katılım bankası kuruyor”

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Yeni Türkiye Buluşması’na katılarak önemli açıklamalarda bulundu. “Halk Bankası bir katılım bankası kuruyor” diyerek konuşmasına başlayan Ali Babacan, “Katılım bankası kurulduğu andan itibaren artık, faizsiz sistemle çalışmak isteyen esnafımız için yeni bir kapı açılacak. Bu güzel sistemi inşallah bu yılsonuna kadar Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz" dedi.

“TESKOMB'un esnaf için çok güzel hizmetleri var.”

Kendisinin de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da esnaf bir aileden geldiğini söyleyen Babacan, “TESKOMB'un esnaf için çok güzel hizmetleri var. TESKOMB modelinin, iyi çalıştıkça maliyetler daha da düşüyor. Merkez Birliği ile Halk Bankası ile esnafa önemli imkanlar sunuyor.  2002 yılı ile mukayese edildiğinde, çok daha fazla esnafın bu modelden faydalandığını görüyoruz” ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplam kredi rakamlarında 2002 yılıyla mukayese edilmeyecek kadar yükselme var. İnşallah bu artışın bu yıl da devam edeceğini düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı dönemindeki talimatları ve Sayın Başbakanımızın yakın takibiyle Halk Bankası bir katılım bankası kuruyor. Bu şu demek; Katılım bankası kurulduğu andan itibaren artık, faizli sistemle değil de faizsiz sistemle Halk Bankası ile çalışmak isteyen esnafımız için yeni bir kapı açılacak, yeni bir alternatif sistem kurulmuş olacak. Bu güzel sistemi inşallah yıl sonuna kadar Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz."


“Dünyanın ekonomi ve finans gündemini bu yıl, biz belirleyeceğiz”
Türkiye'nin G20 dönem başkanlığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Babacan, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturan bir platformun başkanlığını bu yıl Türkiye'nin yapacağını söyledi. "Dünyanın ekonomi ve finans gündemini bu yıl, biz belirleyeceğiz, biz yön vereceğiz" diyen Babacan, Türkiye'nin bu yıl ekonomi ve finans gündeminin tam merkezinde olacağını ifade etti.

“Küçük işletmeler G20'nin gündeminde olmalı”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin dönem başkanlığında yeni bir fikirle ortaya çıktıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Dedik ki küçük işletmeler G20'nin gündeminde olmalıdır. Sadece Türkiye için değil, tüm dünyadaki işletmeler. Küçük işletmelerin problemleri ve bu problemlerinin nasıl çözüleceği, G-20 masasında her bir gündem başlığı altında konuşulması gerekir. Bunu G20 ülkeleriyle paylaştık ve çok şükür, çok yoğun bir destek aldık. Artık G20 masasında biz her tartışmada KOBİ'ler için ne yapacağımızı konuşacağız.”

Ali Babacan Küresel bir KOBİ Forumu kurulacağı bilgisini verdi ve dünyadaki küçük işletmelerin sesini duyuracak bu yeni oluşumun merkezinin İstanbul'da olmasını istediklerini söyleyerek sözlerine son verdi.




Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Esnaf buluşmaları benim için çok önemli”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Yeni Türkiye Buluşması' programında vatandaşların her kesimiyle buluşmanın heyecan verdiğini ifade ederek, “Bazı toplantılarda özel bir muhabbet hissediyorum. Her bir sanat ve esnafın yüzünde hep babamın yüzünü gördüm, kültür ve ahlakını temaşa ettim. Ahi Evran anma merasimi buna güzel örnektir. Ahi Evran bizim pirimizdir, öncümüzdür. Asırlardır bu topraklarda esnaf ve sanatkarlığın ilkelerini o dokumuştur. Hiçbir esnaf ve sanatkar yok ki Ahi Evran isminden hem de ahilik, kardeşlik geleneğinden nasibini almasın” dedi.

“Esnaf, çıkara bağlı ilişki kurmaz”
Esnafın çıkara bağlı ilişki kurmayacağına dikkati çeken Davutoğlu, “İlişki kurdumu dünya ve ahiret kardeşliği için kurar. Ne zaman eski bir babamın çevresine rastladım, hep babamın yüzü belirir. TESKOMB aslında bu buluşmayla bu değerleri hatırlatıyorsunuz. Esnaf değerlerine her zamandan fazla ihtiyacımız var. Esnaf hem bu ortak değeri yaşatır hem de bir zorlukla karşılaştığında ortak davranma erdemini gösterir. Osmanlı orta sandığı diye bir kültür vardı, esnaf kesesi diye bir kültür vardı. Esnaf dara düştüğünde kendi imkanlarıyla o darı aşamıyorsa ortak keseden kullanırdı” şeklinde konuştu.

“Her zaman yanınızda olacağız”
"TESKOMB size zora düştüğünüzde yardım ediyor" diyen Davutoğlu, “Biz de size şu taahhütte bulunuyoruz, yok parası söz konusu olduğunda TESKOMB ne kadar yanınızdaysa şefkatli Türkiye Cumhuriyeti Devleti yanınızda olacak. Başka her şeyden kısabilir ama esnafımızın refahından, huzurundan kısmak olmaz. Siz bu toplumun orta direğisiniz. Siz toplumun bekasını temsil ediyorsunuz. Herkese yaşayan bir ders veriyorsunuz. Sizlerin her zaman yanınızda olacağız. Hiçbir zaman bu ülke esnafın kasa fırlattığı 2001 yıllarına dönmeyecek” dedi.

“Siz, esnaflar her şeye layıksınız.”
Şirket açılışlarının arttığı, kapananların gittikçe azaldığını anlatan Davutoğlu, “Bu bereketlenme için ne yapılması gerekiyorsa bunları yapmaktan tereddüt etmeyeceğiz. Siz, esnaflar her şeye layıksınız. Mademki bazı müjdeler bekleniyor. Birer birer onları vermeye başlayalım. Öncelikle Halk Bankası Genel Müdürü’nü çağırdım, kredilerin açılması talimatını verdim. Ayrıca, buraya gelirken müjde olarak hazırladığımız unsurlarda değişiklik yaptım. İkinci müjdemiz, Halk Bankası kredilerinin yüzde 50'si sübvanse ediliyor. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde bunun yüzde 90'a çıkmasıydı, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi vereceğiz. Yani bu meslekleri yaşatmak bizim için görevse, emanetse o mesleklerin kaybolmaması kültürel mirasa kredide faiz düşünebilir mi? Esnaflıkta en önemli şey, çırak, usta, kalfa var. Toplumda adabı muaşerette zedelenmeler var. Biz, ustalık mertebesine gelmiş kardeşlerimize özel bir imkan tanıyalım dedik. 3 yıl ustalık belgesi olan yeni işyeri açmış kardeşlerimize de faizsiz kredi vereceğiz. Madem ki çıraklıktan ustalığa ulaşmış o yola çıkana yolun hayırlı olsun demek gerek. Ona bereket hayır olsun, yolun bereketli olsun diyebilmek için faizsiz kredi vereceğiz. Allah, sizden razı olsun. Biz sizden razıyız. Siz sadece helal rızkımızın değil, ahlakımızın da bekçisisiniz” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Üçüncü müjdemiz, bu sene 600 milyona çıkardığımız Halk Bankası kredileri karşılama oranını 150 milyon lira artıralım dedim. Gerekli talimatı da verdim. Bu yolla önümüzdeki yıl takriben 4 milyara yakın kredi kullanılabilecek. Toplamda da 17 milyar liraya ulaşacak kredi" şeklinde konuştu.

“Sizi büyüyen yapılar karşısında kesinlikle ezdirmeyeceğiz”

Dördüncü müjdenin perakende ticaretin düzenlenmesine dair kanuna ilişkin olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Bütün bu süreç tamamlandı. Genel Kurul’da görüşülüyor. Bu yolla esnaf ve sanatkar kültürünün devamı için perakendede ne tedbir gerekiyorsa aldık. Bu bizim için prensip meselesi. Sizi büyüyen yapılar karşısında kesinlikle ezdirmeyeceğiz. Bu çerçevede AVM açılması kriterlerini değiştirdik. Her alışveriş merkezinde esnaf ve sanatkarlarımıza en az yüzde 5 ay ayrılması zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde rayiç bedelin dörtte biri kira alınacak. Sürekli indirimler yapılarak esnaf ve sanatkarlarımızın aleyhine oluşan şartları kaldıracağız. Çalışma saatlerin tanziminde esnaf ve sanatkarlarımızın ihtiyaçları göz önüne alınacak. Esnaf ve sanatkarlarımızın daha geniş pazarlara açılması için pazarlar açılacak. Ustalık belgesi ile çıkan bütün sıkıntılar giderilecek. Bütün bu hususlarda ve tabii biraz önce Başbakan Yardımcımızın da vurguladığı gibi G-20 dönem başkanlığımızda esnaf ve sanatkarlar kültürümüzü tanıtmak için KOBİ’lere özel bir gündem ayırdık. KOBİ’ler içindeki derin esnaf ve sanatkar kültürü bütün dünyaya tanıtılacak. Biraz önce gösterilen slaytlarda ortaya koyduğu gibi Cumhurbaşkanımız esnaf ve sanatkar faaliyetini kaçırmamışsa ben de söz veriyorum her faaliyette bulunacağım" dedi.






 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
gökhan yürgaci 8 yıl önce

yağ yok kılıf yok helal derim sa na