Öne Çıkanlar Şalpazarı Yusuf Usta Kültür bakanlığı Basri Karaman Binali Yıldırım

“Nüfusumuz oranında temsil edilmiyoruz”
Merkezi İstanbul’da bulunan KARKON (Karadeniz Konfederasyonu) Üsküdar’da “Karadeniz Konuşuyor” adı altında bir dayanışma yemeği düzenledi. Geceye başta CHP Trabzon Milletvekili ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Volkan Canalioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Şişli İlçesi Belediye Başkan yardımcısı Tayfun Kahyaoğlu olmak üzere çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Programda yer alan kemençe, tulum ve halk oyunları ekibi de geceye renk kattı.

Gecede ilk konuşmayı KARKON Genel Başkanı Tahsin Usta yaptı. Bir araştırma sonucu ortaya çıkan veriler ışığında konuşan Tahsin Usta şunları söyledi. “Karadeniz çok ciddi anlamda göç vermektedir. İstanbul ve Marmara’ya yerleşen hemşehrilerimiz, buradaki dernekler aracılığıyla örflerini adetlerini, geleneklerini yaşatmaya çalışmaktadırlar. Biz de KARKON olarak bu anlamda bu fahri görevi yürütmekteyiz. Karadenizliler olarak, sorunlarımızın ülkemizin sorunlarından ayrı olmadığını, çözümün birlikte olduğunu da biliyoruz. Yaptığımız bir araştırmanın bazı sonuçlarına göre, Karadenizlilerin en büyük sorunları işsizlik ve göçtür. Göç nedenlerinin başında yüzde 80 oranında işsizlik gelmektedir. Karadenizlilere sorulduğunda akrabası göç edenlerin oranı yüzde 75’tir. İstanbul’da yaşayan Karadenizlilerin yüzde 63’ü memleketlerinde doğmuştur. Yüzde 70 oranında yılda en az bir kez memleketlerine gitmekte ve ortalama 15 gün memleketlerinde kalmaktadırlar. Yüzde 85’inin memlekette birinci dereceden akrabası vardır. Yüzde 82’sinin memlekette kendilerine ya da akrabalarına ait kalabilecekleri evleri vardır. Yüzde 54’ünün memleketlerinde işlenecek toprakları vardır. İstanbul’da yaşayan Karadenizlilerin yüzde 50’si şartlar uygun olursa geri dönmek istemektedirler.

İnsanlarımız göç ettikleri yerlerin en sosyal ve en çalışkan insanları olmuşlardır. Bugün Karadeniz’in bütün vilayetlerinde yaşayanlardan daha fazlası, o şehirlerin insanları olarak Marmara Bölgesi’nde yaşamaktadırlar. Bizler de hemşehrilerimiz için her türlü zorluklara rağmen mücadele eden sivil toplum kuruluşlarıyız.

Mahalli seçimler yaklaşıyor. Karadenizliler siyasi partilerde nüfuslarına orantılı bir sayıda kayıtlı üye olarak bulunmuyorlar. Bundan ve siyasi partilerin tercihlerinden dolayı nüfuslarımız oranında temsil edilmediğimizi de görüyoruz. Yaptığımız araştırmada Karadenizlilerin yerel seçimde neye göre oy vereceklerini sorduğumuzda yüzde 60 oranında hem aday hem de parti, yüzde 25 oranında aday, yüzde 12 oranında da partiye cevabını vermişlerdir. Bu bize bir mesaj vermektedir. İstanbul’un yarıdan fazla nüfusu Karadenizlilerden oluşmaktadır ama ne yazık ki biz bu orana karşılık yeterince temsil edilemediğimizi ve daha yüksek bir temsili hak ettiğimizi düşünüyoruz.

Karadenizlileri anlayabilen ve oylarını alabilen parti ve adayların, hem yerelde hem genelde iktidar oldukları bir gerçektir. Bu nedenle siyasi partilerin halkın içinden gelen, halkla birlikte yaşayan, Karadenizlilerin çalışkan, üretken, liyakatli, vatanına ve ülkesine bağlı, kadınlı erkekli adaylarını dikkate almalarını, belediye başkanlığı ve meclis üyeliğinde yer vermelerini bekliyoruz.”

Tahsin Usta konuşmasının son bölümünde söz konusu araştırmada Karadenizlilerin yüzde 70 oranında HES’lere karşı olduklarını, aynı şekilde yüzde 75 oranında sporun siyasete etkisi olduğunu ve bunun da şikeye yansıdığını düşündüklerini gösterdiğini söyledi.

Tahsin Usta’nın ardından mikrofona davet edilen Volkan Canalioğlu da gecede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karadenizlilerin doğdukları yerleri unutmayan ama aynı zamanda yaşadıkları yerlere de katma değer sağlayan, oralarda dürüstlük ve çalışkanlıklarıyla öne çıkan insanlar olduklarını söyledi. “Hangi partiden olursa olsun, ülkeye fayda sağlayan Karadenizlilerin önümüzdeki seçimlerde önemli noktalarda görev alması gerekiyor” diyen Canalioğlu, sözlerini geceyi düzenleyen Tahsin Usta ve ekibine teşekkür ederek bitirdi.

Son olarak konuşan Tayfun Kahyaoğlu, “Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine hızlıca gidelim, ancak çağdaş medeniyet deyince sadece ekonomi ve yatırımı düşünmeyelim. İnsan haklarını, demokrasiyi ön plana alalım. Gazetecilerimiz, milletvekillerimiz hapiste olmasın. Türkiye’nin politikası Karadeniz’de çizilir. Karadenizlilerin gücüyle siyasette kazanacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Gecenin son bölümünde plâket töreni vardı. Volkan Canalioğlu’nun plaketini Tahsin Usta verirken, geceye gelemeyen Mustafa Sarıgül’ün plaketini İsmail Aktaş’ın elinden Tayfun Kahyaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Muhammet Balta’nın plaketini de Sıtkı Ada’nın elinden Muhammet Şirin aldı.

banner124
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.